Kamienie Do Pieczenia Pizzy Ranking

Dobre kamienie do wypieku pizzy i chleba
Każdy kto był kiedykolwiek przynajmniej jeden raz we Włoszech wie jak smakuje prawdziwa pizza. Najlepsza to taka, która została przygotowana tradycyjnym przepisem, z ulubionymi dodatkami tylko i wyłącznie na cienkim cieście i upieczona w piecu opalanym tylko drewnem.

Dla dorosłych najlepiej podawana z idealnie schłodzonym włoskim winem. Wielu z nas po powrocie z Italii szuka przepisu na tradycyjną włoską pizzę. I chociaż w internecie dostępnych jest wiele bardzo dobrych przepisów to możliwości wypieku kończą się
na możliwościach naszych piekarników. Ich maksymalna temperatura osiąga maksymalnie
około 240 stopni Celsjusza. Tymczasem w oryginalnych przepisach krótki czas pieczenia
uzyskuje się w piecach z temperaturą sięgającą 400-500 stopni.

Nawet gdy chcemy piec przy maksymalnych możliwościach piekarnika to nawet przy użyciu
blachy do nie uzyskamy żądanego efektu. Rozwiązaniem tego problemu może być zakup
najlepszego kamienia do wypieku pizzy. Może się wydawać że kamień to kamień, każdy niby taki sam. W tym przypadku jest inaczej, wybór i zakup właściwego produktu nie jest łatwy.

Czytając ten artykuł masz pewność, że pomożemy w podjęciu właściwej decyzji.
Kamień do pieczenia pizzy to bardzo przydatny gadżet. Każdemu smakoszowi pizzy sprawi
wiele przyjemności z jedzenia własnoręcznie przygotowanej potrawy.

Najważniejszym kryterium przy wyborze jest materiał, to głównie od tego zależy sukces
wypieku. Musi być odporny na ekstremalnie wysokie temperatury, zły wybór zazwyczaj kończy się pęknięciem kamienia, co kończy się wyrzuceniem, i stratą pieniędzy. Dobry kamień powinien wytrzymać temperatury sięgające 700-800 st. Celsjusza.

Z tych materiałów będzie każdy zadowolony:
• kamień ceramiczny
• szamotowy
• kamionkowy
Te produkty nie tylko są bardzo wytrzymałe ale również szybko gromadzą w sobie ciepło i
równie szybko je oddają co również jest istotne w procesie pieczenia pizzy.

Prawidłowe używanie kamienia do pieczenia
Właściwe użytkowanie produktu zapewni nam funkcjonowanie na długie lata. W zależności od modelu jaki wybierzemy wystarczy włożyć kamień do piekarnika nastawionego na maksymalną moc grzewczą, na około 20 minut przed planowanym pieczeniem. Te czasy mogą się różnić, ponieważ jeżeli wybierzemy grubszy model to czas może się wydłużyć nawet do godziny.

Następnie ostrożnie wsuwamy naszą przekąskę i po kilku minutach mamy gotowe danie.
Wracając do grubości, to również bardzo istotne przy wyborze tak samo jak sam materiał.
Producenci oferują w swojej sprzedaży różne grubości, zazwyczaj jest to od około 1 cm do 6. My polecamy te o grubości 1,5 do 5 cm. Za grube kamienie będą się bardzo długo nagrzewały a cienkie mogą przypalać i znacznie wysuszać ciasto podczas procesu pieczenia. Przed wyborem należy też dokonać pomiaru swojego piekarnika, bo może się okazać, że trzeba kamień wymienić bo jest za duży. Każdy posiada inny model dlatego warto to sprawdzić. Również są różne kształty, okrągłe typowo pod pizzę chociaż my polecamy kwadratowe, które są bardziej praktyczne i uniwersalne. Na takich możemy również ułożyć dowolny kształt, co w przypadku okrągłych nie jest możliwe.

Na kamieniu możemy również upiec smaczny chleb, chrupiący na zakwasie, zwykły lub z
dodatkiem np. nasion słonecznika. Jeżeli ktoś z was jest tak samo jak ja wielkim fanem
soczystego steka to również na takim kamieniu można go przyrządzić.

Jak dbać o kamień do pizzy?
1. Po zakończonym pieczeniu, należy wyłączyć piekarnik i po prostu pozostawić kamień do
wystygnięcia. Raczej nie należy go w jakikolwiek sposób chłodzić. Samoczynne
stygnięcie powinno zająć do 2 godzin maksymalnie.
2. Różni producenci mają też swoje zalecenia odnośnie czyszczenia. Zazwyczaj wystarczy
umycie wodą bez użycia detergentu. Z dodatkiem płynu do mycia naczyń również nie
powinno się nic stać.
3. Pozostałości usuwamy plastikową łopatką.
4. Naturalne będą przebarwienia powstałe już po kilku użyciach.

UWAGA!!! Przestrzegamy przed wyciąganiem kamienia tradycyjnymi rękawicami, mocno
rozgrzany może poparzyć nawet gdy je założymy. Jeżeli jest konieczność wyciągnięcia to wtedy najlepiej użyć silikonowych rękawic, jeżeli takiej konieczności nie ma to najlepiej zostawić kamień do wystygnięcia. Niezależnie, który kamień wybierzecie z naszego rankingu, to i tak macie gwarancję że będzie ona na pewno lepsza niż pieczona na blasze. Jednocześnie Wasz poziom gotowania urośnie i zapewni zadowolenie wśród znajomych.

Jaki kamień do pieczenia pizzy/chleba wybrać?

Przygotowaliśmy zestawienie według nas najlepszych produktów obecnie dostępnych na rynku. Wiemy, że wybór nie zawsze jest prosty dlatego z naszą pomocą popartą opiniami innych klientów sprawimy, że Twój ostateczny wybór będzie właściwy.

Opinie i ranking kamieni do wypieku chleba i pizzy

JAMIE OLIVER KAMIEŃ DO PIECZENIA PIZZY JC5120

Model ten został wykonany z kamionki a więc bardzo wytrzymałego materiału, który spokojnie posłuży na co najmniej kilka lat. Jest to okrągła forma a średnica kamienia to 33 cm a więc powinien pasować do większości piekarników. Został on zaprojektowany przez znanego brytyjskiego kucharza Jamiego Olivera, autora wielu znanych programów kulinarnych a także książek kucharskich.

Po zakupie, tuż przed pierwszym użyciem należy wypiekać go w maksymalnej dostępnej temperaturze przez około godzinę. Z każdym kolejnym wypiekiem będzie stawał się on coraz twardszy. Po pewnym czasie mogą się pojawiać pewne przebarwienia, aczkolwiek jest to całkowicie naturalne i nie wpływa ono na poprawne oddawanie temperatury.

Posiada on również uchwyty a więc 2w1 kamień i taca do serwowania. Trzeba pamiętać, że gdy wyciągamy gorący kamień trzeba podłożyć podkładkę żaroodporną, aby nie przypalić stołu lub blatu kuchennego.

Pamiętaj aby nie używać kamienia w kuchence mikrofalowej. Kiedy jest jeszcze gorący pod żadnym pozorem nie chłodź zimną wodą, ponieważ różnica temperatur może sprawić, że kamień pęknie. Zabrania się, mycia go w zmywarce, wystarczy po ostygnięciu przemyć wodą.

Konsumenci chwalą sobie ten model za eleganckie wykonanie, również za bardzo solidne wykonanie, łatwość czyszczenia a także za możliwość pieczenia chleba, różnego rodzaju bułeczek i ciasteczek.

KUCHENPROFI KU-1086000000

Klienci szukający prostokątnych kamieni, najczęściej decydują się na ten produkt. Wymiary to 33,5 x 38 x 1 cm. Został wykonany z ceramiki, również ona pozwoli Ci piec pizze przez długie lata. Oczywiście przy zachowaniu podobnych zasad użytkowania jak w powyższym przypadku.

Kuchenprofi bardzo dobrze przyjmuje ciepło a później bardzo równomiernie je oddaje dzięki czemu uzyskujemy bardzo dobrze wypieczone ciasto, bez obawy o przypieczony spód.

Łatwość konserwacji oraz estetyka wykonania zachęciła wielu klientów do zakupu. Pozytywnie też działa fakt iż wytrzymałość sprawia, że prawie włoską pizzą można cieszyć się przez długie lata.

AMAZON VESUVO V38301

Model ten został wykonany z kamionki, co również daje nam gwarancje trwałości na wiele lat. Zalicza się go do czołówki najlepszych obecnie produktów na rynku. Odporność na bardzo wysokie temperatury sprawia, że tylko do wypieku prawdziwej włoskiej pizzy potrzeba nam tylko dobrego przepisu. Można go również używać na żywym ogniu a więc nawet na grillu.
Popularność zawdzięcza również wymiarom, to jest 38 x 30 cm, więc też zmieści się do wielu typów piekarnika. Po jego włożeniu i grzaniu magazynuje on i oddaje temperaturę we właściwy sposób, dzięki czemu ciasto jest idealnie wypieczone. Co ważne to również absorbuję on wilgoć co również wpływa na chrupkość dania. W zakupionym zestawie często otrzymujemy również łopatkę do wyciągania pizzy, oraz mąkę degustacyjną przeznaczoną specjalnie do pizzy. Chyba jedynym minusem jest brak uchwytów ułatwiających przenoszenie pieczonego dania.

Niewielka cena, prostota wykonania, wytrzymałość, ładny wygląd i proste czyszczenie sprawiło że Amazon VESUVO V38301 ma klientów nie tylko w Polsce ale również na całym świecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here