Szybkowary Ranking

Jedzenie jest nieodłącznym elementem każdego człowieka na całym świecie. Bez picia bez jedzenia po prostu nie da się żyć. Gotowanie jest modne, lubimy dobrze i zdrowo zjeść. W sieci można znaleźć wiele przepisów, inspiracji do przyrządzania potraw, a w telewizji co rusz pojawiają się nowe programy telewizyjne. Można w nich zobaczyć jak gotować a nawet jeżeli jest ktoś w tym bardzo dobry to może wziąć w takich programach kulinarnych udział.

Co to jest szybkowar?

To najprościej mówiąc garnek który przyspiesza gotowanie potraw, może być też wyposażony w dodatkowe funkcje ale o tym dowiecie się w dalszej części naszego artykułu. Rozwijając zadane pytanie, szybkowar to bardzo szczelny garnek, wystarczy włożyć do niego składniki, następnie szczelnie zamknąć. Przyspieszone gotowanie odbywa się za pomocą rosnącej temperatury oraz wzrastającym w środku ciśnieniu. Dla przykładu tradycyjne gotowanie np. kartofli na niedzielny obiad odbywa się w czasie około 40 minut. Natomiast za pomocą szybkowaru ugotujemy w je przeciągu 8-9 minut. Różnica jest znacząca, prawda?

Warto kupić?

Jeżeli masz sporo czasu, możesz siedzieć w kuchni przy tradycyjnym garnku to w takim
przypadku zakup nie jest konieczny. Natomiast większość z nas tego czasu nie ma, w
szczególności osoby młode, zajęte licznymi obowiązkami i czasu na jedzenie jest bardzo mało to taki szybkowar potrafi znacznie ułatwić każdemu życie. Może się przydać w wielu innych sytuacjach, młode mamy zajęte dziećmi mogą w łatwy i szybki sposób coś na ząb przyrządzić. Również w okresach świątecznych kiedy gotowania jest naprawdę sporo również ten garnek stanie na wysokości zadania. Bigos, gołąbki, gulasz i wszystkie inne czasochłonne dania stają się daniami w kilka minut. Można powiedzieć, że w pewnym sensie przygotowują się same, więc odpowiadając na pytanie czy warto wydać pieniądze na garnek ciśnieniowy, dajemy zielone światło na jego zakup.

Jaki szybkowar wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli różnych producentów. Wybranie odpowiedniego, to
bardziej kwestia indywidualna. Poza ceną takiego sprzętu gospodarstwa domowego, ważnym czynnikiem będzie dobór modelu do swoich potrzeb. Trzeba się zastanowić czy lepszy będzie klasyczny czyli taki, który możemy umieścić na każdego rodzaju płycie grzewczej (gazowa, elektryczna, indukcyjna, ceramiczna) czy też elektryczny po prostu podłączony do gniazdka z prądem. Tego typu garnki są wykonane ze stali nierdzewnej bądź aluminium.

Wady i zalety
Profesjonalnie podchodzimy do każdego tematu na naszej stronie dlatego też jesteśmy
obiektywni i trzeba tu napisać że oprócz zdecydowanej ilości plusów to posiada pewne minusy:

Zalety

• Prosty w obsłudze
• przyspieszony czas przygotowania potrawy
• krótszy czas gotowania to jednocześnie mniejsze rachunki za prąd i gaz
• potrawa się nie przypali bo nie ma po prostu takiej możliwości
• dzięki ograniczonemu dostępowi tlenu cenne minerały i witaminy nie uciekają z potrawy
• dania zachowują swój naturalny kolor oraz wilgotność

Wady

• Brak możliwości sprawdzenia smaku potrawy
• przyprawy oraz sól i pieprz trzeba dodać od razu, więc nie ma ewentualnej możliwości doprawienia w trakcie gotowania
• trzeba pamiętać o bezpiecznym użytkowaniu, ponieważ nieodpowiednie działanie może doprowadzić do jego wybuchu

Szybkowar elektryczny czy klasyczny?

Przy tym wyborze warto zastanowić się w jakich sytuacjach będziemy go używać. Garnek
klasyczny możemy ustawić na dowolnej kuchence, chociaż są modele które są wyprodukowane tylko pod konkretny typ płyty grzewczej. Jeżeli istotna jest dla Ciebie cena to klasyczne rozwiązanie będzie na pewno tańszym wyborem. Natomiast jeżeli cena nie gra roli to też dobrym wyborem będzie elektryczny model. Można go używać w dowolnym miejscu, nawet poza domem gdzie nie ma dostępu do kuchenek, ale potrzebny jest prąd. Mogą posiadać w sobie dodatkowe funkcje np. automatyczne wyłączenie co również dodatkowo zwiększa poziom bezpieczeństwa.

Jaką pojemność wybrać?

Przy tych opcjach też jest duży wybór, dostępne są modele o różnych pojemnościach od 4 do 8 litrów. Trzeba wiedzieć, że te pojemności podawane są przez producentów w całości natomiast wykorzystujemy na danie 1/3 lub maksymalnie 2/3 ponieważ pozostała część musi być wolna dla wody i dla wytworzenia pary. Jeżeli mieszkasz sama lub z partnerem to szybkowar do 4 litrów powinien wystarczyć. Natomiast rodzina jest większa i Twoje dzieci również wspólnie z wami jedzą obiad to szybkowar do 6 litrów będzie lepszym rozwiązaniem. Największe czyli te do 8 litrów są ukierunkowane dla rodzin powyżej 4 członków, lub jeżeli często wyprawiamy duże obiady rodzinne, lub przygotowujesz często duże kawałki mięsa, lub robisz dania na kilka dni.

Czy to bezpieczne?

Odpowiednie użytkowanie według zaleceń producenta gwarantuje nam bezpieczne gotowanie na kilka lat. Mamy szereg dodatkowych zastosowań, które dodatkowo podnoszą ten poziom. Mają one regulatory klasyczne lub sprężynowe. Dodatkowym atutem jest regulacja poziomu ciśnienia, chociaż trzeba pamiętać że różne potrawy mogą w przepisach mieć różną obróbkę. Uchwyty w takim garnku również powinny być bezpieczne i oczywiście takie są. Wykonane z tworzywa sztucznego, odpornego na nagrzewanie zapewniają ochronę przy przenoszeniu. Również wiele z nich ma rączki antypoślizgowe co zapobiega sytuacji wypuszczenia przedmiotu i zawartej w niej potrawy z rąk. System blokady również odgrywa w tym temacie istotną rolę, musi być on taki aby nie odblokował się i otworzył w dowolnym momencie, a tylko wtedy kiedy my tego zechcemy.

Funkcje dodatkowe

Na początku pisaliśmy o możliwych dodatkowych funkcjach garnków ciśnieniowych. Faktycznie w niektórych modelach możemy je dostać. Dużym ułatwieniem będzie jeżeli garnek będzie w środku posiadał miarkę dzięki której będzie wiadomo ile wody oraz innych płynów możemy wlać. Dla osób zdrowo się odżywiających, czy dla osób na diecie lub mam małych dzieci dodatkowym plusem będzie wkładka do gotowania na parze. Można w niej gotować warzywa, ryby, mięsa. Taka specjalna wkładka umożliwia gotowanie dwóch różnych produktów spożywczych na dwóch poziomach za jednym razem. Modele wyposażone w termometr mają przewagę na tych bez ponieważ wskazują nam idealny moment od zagotowania do tego aby zacząć odliczać czas do jego zakończenia. I tu może się przydać produkt wyposażony w czasomierz, który odliczy nam czas do finału przyrządzania potrawy, jest to o tyle pomocne, że nie musimy kupować dodatkowo osobnego czasomierza czy ustawiać budzik czy minutnik na telefonie. Ustawiamy bezpośrednio na garnku. W elektronicznych mamy jeszcze funkcje ustawienia automatycznego programu gotowania. Jest to przydatne zwłaszcza na początku przygody, kiedy to po zakupie nie wiemy jak ustawić garnek na pierwsze gotowania. Po prostu po wybraniu programu urządzenie za nas samoczynnie ustawi tak parametry aby ciśnienie i czas było w danym przypadku idealne.

Czyszczenie

W obecnych czasach większość z nas posiada u siebie w domu czy mieszkaniu zmywarkę,
wystarczy wrzucić tabletkę do zmywarki i kolejny czas mamy zaoszczędzony. Podobnie
większość szybkowarów można myć w zmywarce. Większość ale nie wszystkie bo jeżeli chodzio te na prąd to możemy myć tylko pewne jego części, w zależności na które producent pozwolił w instrukcji obsługi. Można również umyć tradycyjnie ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń identycznie jak w przypadku tradycyjnych garnków do gotowania.
Najważniejsze w tym wszystkim jest to aby w prawidłowy sposób je użytkować. Wiodące marki przeprowadzają szereg testów zanim wypuszczą swój produkt do sprzedaży. Prawidłowe to jednocześnie bezpieczne działanie każdego urządzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here