Gofrownice Ranking

Sposobem na smaczny i szybki obiad, kolację czy śniadanie jest zrobienie gofrów. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Wybornie smakują nawet bez dodatków, a w połączeniu z polewą, nadzieniem czy owocami nie można im się oprzeć. Jeśli chcemy serwować sobie i bliskim takie rarytasy, warto wyposażyć się w dobrej jakości gofrownicę. Wybór jest obecnie ogromny, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Przebierać można w standardowych modelach, z podstawowymi funkcjami, jak również w urządzeniach typu 2w1. Niektóre gofrownice pełnią też funkcję opiekacza, dzięki czemu można szybko przyrządzić kanapki na ciepło, wypełnione ciągnącym się serem i szynką.

Czas na pyszne gofry, wybierz odpowiednia dla siebie gofrownicę

Gofrownica nie jest oczywiście niezbędnym elementem wyposażenia kuchni, ale okazuje się być bardzo przydatna, szczególnie jeśli lubimy zajadać się pachnącymi, puszystymi goframi. Można przygotować je zarówno w wersji na sodko, jak i wytrawnej. Możliwości jest naprawdę sporo, a zrobienie gofrów okazuje się być czymś banalnie prostym, jeśli ma się dobrej jakości gofrownicę. Modeli do wyboru jest sporo, więc każdy znajdzie coś dla siebie, ale jednocześnie trudno będzie zdecydować się na konkretne urządzenie. Jest kilka istotnych parametrów, na które powinno się zwrócić uwagę przy wyborze gofrownicy. Pierwsza dotyczy przeznaczenia urządzenia. Na rynku dostaniemy modele do domowego użytku, jak i te profesjonalne. Jeśli zamierzamy intensywnie użytkować gofrownicę w domu, warto od razu zainwestować w model profesjonalny, który odznacza się dużo lepszymi parametrami i wyższą jakością wykonania. Do sporadycznego robienia gofrów wystarczy klasyczny model przeznaczony do użytku domowego.

Przy wyborze gofrownicy trzeba mieć na uwadze moc urządzenia, która jest tutaj nadrzędną kwestią. To właśnie od tego parametru zależeć będzie działanie gofrownicy – jak szybko będzie się nagrzewała płytka i ile zajmie czasu upieczenie gofrów. Tanie urządzenia niestety nie mogą pochwalić się dużą wydajnością. Ich moc oscyluje zwykle między 300 a 600 W, przez co upieczenie gofrów zajmuje dużo więcej czasu. Co więcej, takie wydłużone pieczenie sprawia, że gofry stają się twardawe i po prostu mniej smaczne. Dobrej jakości gofrownica powinna mieć moc co najmniej 800 W. Najlepsze modele mogą mieć moc sięgającą do nawet 2000 W, co przekłada się na bardzo szybką ich pracę. Dla niektórych osób kształt upieczonych gofrów nie ma większego znaczenia, ale warto zwrócić na to uwagę. Na rynku przeważają modele z klasycznymi płytkami w kształcie prostokąta, ale nie jest to jedyna możliwość. Gofrownice mogą mieć płytki w innych kształtach, np. serduszek.

Przy okazji należy mieć na uwadze to, z jakiego materiału została wykonana płytka w gofrownicy. Jest to bardzo istotne, gdyż wpływa na to, jak będą piekły się gofry – mogą ładnie odchodzić lub przywierać. Sprawdzić należy to, czy powierzchnia płytek została pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu. Może to być powłoka nieprzywierająca, teflonowa czy ceramiczna. Kolejnym kryterium jest wielkość przegotowanych gofrów. Im płytka jest większa, tym oczywiście możliwe będzie zrobienie większego gofra. Wygodne w użytkowaniu są gofrownice z wymiennymi płytkami, które można z łatwością odnowić, gdy któraś ulegnie zniszczeniu. W zestawie powinny już być dołączone zapasowe pytki do gofrów lub do przygotowania innych potraw – dotyczy to oczywiście droższych urządzeń z dodatkowym wyposażeniem. Na rynku dostaniemy bez problemu wielofunkcyjne urządzenia, które mogą pełnić funkcję gofrownicy i tostera. Wybór takiego sprzętu jest bardzo praktyczny i ekonomiczny, gdyż nie trzeba inwestować w dwa różne.

Co jeszcze ma znaczenie przy wyborze gofrownicy?

Nie w każdym modelu gofrownicy płytki można myć w zmywarce, dlatego warto zwrócić na tu uwagę, gdyż jest to duża wygoda. Dobrej jakości urządzenia są przystosowane do zmywania automatycznego. Kolejną kwestią jest termostat i regulacja temperatury. Standardowe gofrownice z niższej półki cenowej zwykle nie mają takich funkcji, ale te lepsze już tak. Dużo łatwiej będzie przyrządzać swoje ulubione gofry, mając do dyspozycji tego typu rozwiązania. Istotny jest także rodzaj zamykania, czyli system dociskający pokrywę podczas pieczenia gofrów. Na rynku dostępne są modele zamykane na klips lub zatrzask. Jak w każdym urządzeniu, tak również w przypadku gofrownicy trzeba zwrócić uwagę na jakość wykonania i markę. Jeśli zależy nam na dobrej jakości, niezawodnym, wygodnym w użytkowaniu sprzęcie, warto zdecydować się na zainwestowanie w model od renomowanego producenta. Chodzi tutaj o produkty znanych i cenionych marek, które mogą pochwalić się dobrymi opiniami użytkowników. W znalezieniu idealnej gofrownicy pomoże ranking tego typu urządzeń.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here