Grille Elektryczne Ranking

W Polsce bardzo popularne jest grillowanie, szczególnie latem, kiedy sprzyjają warunki pogodowe, wieczory są długie i ciepłe. Nawet jeśli nie posiadamy zbyt wiele wolnego miejsca w ogrodzie lub nastaną deszczowe dni, można nadal raczyć się grillowanym mięsem, kiełbasą czy warzywami – wystarczy wyposażyć się w grill elektryczny. Rozwiązanie to niesie za sobą wiele korzyści, wobec czego cieszy się coraz większą popularnością. Jaki grill elektryczny wybrać? Sprawdź nasz ranking grilli elektrycznych .

Czy warto zdecydować się na zakup grilla elektrycznego?

W przypadku grilla elektrycznego można mówić o możliwości grillowania przez cały rok, niezależnie od pory roku. Może być użytkowany nie tylko w ogrodzie, ale też na balkonie czy nawet w kuchni. Można w dowolnej chwili uraczyć się wspaniałym smakiem i zapachem grillowanej potrawy. Nie trzeba przy tym martwić się o to, że wszystko będzie odymione i zwęglone. Dobrej jakości grill posłuży użytkownikowi przez długie lata, dlatego inwestycja w niego zawsze okazuje się być strzałem w dziesiątkę. Nie bez powodu mówi się, że majówka bez grilla, to majówka stracona. Grill elektryczny będzie dużo lepszym rozwiązaniem niż ten tradycyjny, którego nie jest łatwo rozpalić, szczególnie gdy nie ma sprzyjających warunków pogodowych. To właśnie modele elektryczne umożliwiają całoroczne grillowanie, nie tylko w okresie wiosenno-letnim, czekając niecierpliwie na sezon grillowy.

Jako, że w przypadku grilla elektrycznego nie ma smug dymu, może być używany nawet w zamkniętych pomieszczeniach i na balkonach, bez przeszkadzania komukolwiek. Sąsiedzi z pewnością nie będą mieli powodów do narzekania, co umożliwi beztroskie grillowanie. Zaletą grilla elektrycznego jest to, że szybko się nagrzewa, wobec czego nie trzeba długo czekać na upragniony posiłek. Można wrzucać na niego mięso, kiełbaski, warzywa, cokolwiek zapragniemy zjeść. Urządzenie jest bezpieczne w użytkowaniu, nie trzeba wyposażać się w węgiel do rozpalania ognia. Łatwo się go również czyści. Jeśli chcemy zaskoczyć czymś gości, można ustawić na stole podczas domówki grilla, który podczas opiekania przysmaków będzie wydzielał apetyczne zapachy. Jest to świetna atrakcja dla każdego, niezależnie od wieku. Jedynym minusem grilla elektrycznego jest to, że wymaga podłączenia do prądu, nie jest wobec tego mobilny. Dla niektórych osób nie stanowi to jednak żadnego problemu.

Na jak rodzaj grilla elektrycznego się zdecydować?

Ranking grillów elektrycznych jest bardzo bogaty i zróżnicowany. Do wyboru mamy różne rodzaje tego typu urządzeń. Mając na uwadze powierzchnię grillowania, wyróżnić można grille elektryczne z rusztem, z płytą grzewczą, raclette z mini patelniami. Jeśli chodzi o wielkość urządzenia, do wyboru są grille stołowe do kuchni, czyli domowe oraz stojące na nóżkach – ogrodowe. Zaletą grilla elektrycznego z rusztem jest spora powierzchnia grillowania. Przypomina on w dużym stopniu tradycyjny grill węglowy. Minusem jest ściekający na grzałkę tłuszcz, co utrudnia utrzymanie urządzenia w czystości oraz uniemożliwia dwustronne grillowania. Przy grillach elektrycznych z płytą grzewczą można mówić o braku przywierania potraw, łatwość do utrzymania w czystości. Wytapiający się tłuszcz spływa do rowków. Grill elektryczny raclette jest urządzeniem wielofunkcyjnym, umożliwiającym przygotowywanie wielu różnych potraw jednocześnie. Niektóre modele mają nawet funkcję fondue. Tłuszcz wytapia się do rowków, łatwo jest utrzymać urządzenie w czystości.

Grille elektryczne stołowe są małe, przez co zajmują niewiele miejsca. Świetnie sprawdzają się do kuchni, można za ich pomocą grillować potrawy z obu stron jednocześnie. Jeśli potrzebujemy urządzenia do grillowania w niedużym gronie, takie rozwiązanie będzie idealne. Niestety powierzchnia grillowania jest stosunkowo mała. Grill elektryczny stojący na nóżkach zapewnia dużą powierzchnię do grillowania, można go użytkować na zewnątrz, będzie idealny podczas większej imprezy. Minusem jest to, że zajmuje sporo miejsca. Na rynku można też znaleźć grille elektryczne do kebabu, wyposażone w rożen.

Co jest najbardziej istotne przy wyborze grilla elektrycznego?

Wybierając grill elektryczny, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. Najważniejsze są te dotyczące mocy urządzenia, regulacji temperatury, włącznika, wskaźnika gotowości do pracy. Znaczenie mają również: tacka ociekowa, wyjmowane płyty, rozmiar i estetyka urządzenia, producent i opinie użytkowników. Im urządzenie ma większą moc, ty szybciej i mocniej się nagrzewa. W urządzeniach z wyższej półki cenowej możliwe jest swobodne regulowanie temperatury działania grilla, czyli dostosowanie jej do konkretnych potraw i produktów. Jeśli zależy nam na tym, aby grill nie sprawiał trudności w czyszczeniu, warto rozejrzeć się za modelem z tacką ociekową i wyjmowanymi płytami. Grille otwarte pozwalają na przygotowywanie posiłków o dowolnych kształtach. Zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. Modele zamykane posiadają pokrywę, której zadaniem jest ograniczanie emisji pary wodnej, co przekłada się na szybsze przyrządzanie posiłków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here