Patelnie Grillowe Ranking

Smażenie nie jest najlepszą metodą obróbki jedzenia, ale jeśli wyposażymy się w odpowiedni sprzęt, możliwe będzie uchronienie się przed przywieraniem i przypalaniem potraw. Z pomocą przychodzą patelnie grillowe, na których można przygotować zarówno dania mięsne, jak i warzywne. Charakteryzują się one specjalnym dnem, które umożliwia zdrowe smażenie i to bez użycia tłuszczu. Nie trzeba wcale posiadać grilla do tego, aby móc spożywać każdego dnia, przez cały rok, grillowane smakołyki. Dobrej jakości patelnia grillowa sprawi, że możliwe stanie się raczenie smakami lata o dowolnej porze roku. Sprzęty te dostępne są w wielu wersjach, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego, dopasowanego do swoich potrzeb i preferencji. Wystarczy przejrzeć nasz najnowszy ranking najlepszych patelni grillowych.

Co przemawia za patelnią grillową?

Każdy z nas posiada w swojej kuchni niejedną patelnię, ale czy znajduje się pośród nich model grillowy? Warto zainwestować w taką patelnię ze względu na to, że pozwala na przygotowanie niezwykle smacznych, lekkich i niskokalorycznych potraw. Grillowanie jest dużo zdrowszą formą obróbki termicznej jedzenia niż klasyczne smażenie, gotowanie czy nawet pieczenie w piekarniku. Patelnia grillowa wyposażona jest w grube dno, które równomiernie oddaje ciepło, dzięki czemu każdy produkt będzie idealnie wysmażony, bez martwienia się o przypalenie czegokolwiek. Nie trzeba nawet sięgać po żaden dodatkowy tłuszcz w formie oleju, masła czy margaryny. W przypadku patelni grillowej smażenie odbywa się beztłuszczowo, bez obawy o przywieranie jedzenia do jej powłoki. Co więcej, wytapiający się z mięsa tłuszcz, nie wnika do przyrządzanej potrawy, ale pozostaje na dnie, które jest karbowane. Znika problem z pryskającym we wszystkie strony gorącym tłuszczem, którym można byłoby się poparzyć. Nie mówiąc już o brudzie dookoła. Na patelni grillowej można przyrządzać ulubione dania bez użycia pokrywki.

Za pomocą patelni grillowej możliwe staje się przygotowanie takich samych potraw, jak ma to miejsce podczas klasycznego grillowania. Można mówić o takim samym zapachu, smaku, soczystości. Jako że tego typu patelnie długo i równomiernie oddają zmagazynowane ciepło, potrawy są idealnie wysmażone i to przy jednoczesnym zaoszczędzeniu energii. Większość patelni grillowych może być używana na każdym rodzaju kuchenki. Niektóre można nawet wsadzać do rozgrzanego piekarnika, bez obawy o zniszczenie, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem.

Z jakiego materiału wybrać patelnię grillową?

Do produkcji patelni grillowych sięga się po różnego typu materiały, przede wszystkim po żeliwo, stal nierdzewną i aluminium. W przypadku tych pierwszych można mówić o największej trwałości i solidności. Jest to długoterminowa inwestycja, pozwalająca na grillowanie w bardzo wysokich temperaturach, bez obawy o przywieranie czegokolwiek. Patelnie te mogą być używane nawet w piekarniku, ale nie nadają się do zmywania w zmywarce. Dodatkowo muszą być impregnowane, a ich cena jest stosunkowo wysoka.
Dalej mamy patelnie grillowe stalowe, które są odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Podobnie jak patelnie żeliwne pozwalają na równomierne grillowanie. Nie ma miejsca zmiana smaku przygotowywanych potraw. W przypadku patelni stalowych trzeba liczyć się z wolnym nagrzewaniem powłoki, ale za to długo trzymają ciepło. Jeśli zależy nam na cieszeniu się ciepłym posiłkiem na długo po zdjęciu patelni z palnika, model ze stali nierdzewnej będzie idealnym wyborem. Do najmniej trwałych patelni grillowych zalicza się modele aluminiowe. Te najtańsze mają tendencję do przypalania potraw i odkształcania się. Nie można ich wkładać do piekarnika ani zmywać w zmywarce.

Patelnia grillowa a rodzaj powłoki i dodatkowe funkcje

Bardzo ważnym elementem w każdej patelni jest powłoka, na której to właśnie odbywa się smażenie. W przypadku modeli grillowych dostępne są m.in. powłoki ceramiczne, teflonowe, tytanowe. Zaletą powłoki ceramicznej jest to, że równomiernie rozprowadza ciepło. Nie trzeba martwić się o przywieranie potraw ani o zarysowanie powłoki. Takiej patelni nie można zmywać w zmywarce, dodatkowo trzeba używać silikonowych/drewnianych łopatek, aby nie doszło do uszkodzenia powłoki. W przypadku powłok teflonowych również można liczyć na równomierne rozprowadzanie ciepła, nieprzywieralność. Dodatkowo jest łatwa do utrzymania w czystości ze względu na idealnie wygładzoną powierzchnię. Patelnie z teflonową powłoką są relatywnie tanie. Porysowana powłoka teflonowa nadaje się już tylko do wyrzucenia, dalsze jej użytkowanie staje się wręcz szkodliwe. Powłoka jest delikatna, wobec czego należy używać łopatek wykonanych z drewna lub silikonu. Najbardziej odporne na szkodzenia są patelnie z powłoką tytanową, które pozwalają na idealnie wysmażenie każdej potrawy. Niestety są stosunkowo drogie, ale jest to inwestycja na długie lata.

Poszczególne modele patelni grillowych mogą mieć wiele dodatkowych funkcji. Przykładem jest wskaźnik temperatury, dzięki czemu możliwe staje się kontrolowanie optymalnego stopnia nagrzania sprzętu. Praktyczne okazują się być żaroodporne uchwyty, szczególnie jeśli zamierzamy przygotowywać dania na patelni również w piekarniku. Przydatna będzie także odpinana czy składana rączka, dzięki czemu łatwiej będzie przechowywać patelnię i zajmie mniej miejsca.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here