Suszarka do warzyw, grzybów i owoców ranking

Sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia przeróżnych produktów żywnościowych jest suszenie ich. Zachowują one wówczas swoje cenne wartości odżywcze, zapach i smak. Można oczywiście spróbować wysuszyć pokrojone warzywa, owoce czy grzyby w piekarniku nastawionym na niską temperaturę grzania, ale jest to mało efektywna metoda. Istnieje też spore ryzyko, że coś jednak przypalimy, a nie o to chodzi. Dużo lepiej będzie zainwestować w suszarkę do żywności. Podstawowe modele są tanie, dlatego warto rozważyć zakup tego użytecznego urządzenia. Przyda się w wielu sytuacjach, przez cały rok. Tym bardziej, jeśli nie chcemy marnować jedzenia, móc cieszyć się letnimi/jesiennym zbiorami także w okresie zimowym czy na wiosnę, gdy brakuje sezonowych warzyw, owoców. Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności. Obecnie można robić to profesjonalnie, wygodnie i szybko.

Przewodnik kupującego suszarkę do warzyw, grzybów i owoców

Wybieramy suszarkę do żywności

Warzywa, owoce i grzyby mają to do siebie, że posiadają w swoim składzie sporo wody. Po ich wysuszeniu, zmniejszają swoją masę, ale wartości odżywcze, smak i zapach pozostają. Co więcej, suszenie pozwala na wydłużenie przydatności do spożycia danego produktu. Suszarka do owoców, grzybów i warzyw będzie uniwersalnym wyborem, chociaż na rynku dostępne są też modele przystosowane do suszenia konkretnej grupy produktów. Jest to już jednak kwestia indywidualnych potrzeb i preferencji. W zależności od wybranego modelu suszarka do grzybów/owoców/warzyw może mieć inną liczbę sit. Do tego dochodzi jeszcze szczelna pokrywa i obudowa, w której umieszczony jest zespół wentylacyjno-grzewczy. Obudowa wzbogacona jest o przyciski, które umożliwiają swobodne regulowanie pracy urządzenia. Chodzi tutaj o włączenie i wyłączenie suszarki, zmienienie prędkości suszenia i temperatury.

Jako, że to właśnie na sitach umieszcza się produkty do wysuszenia, trzeba zwrócić na nie uwagę podczas wybierania urządzenia. Istotna będzie wielkość i liczba sit. W sprzedaży są zarówno małe suszarki z trzema sitami, jak również bardziej rozbudowane modele z dziewięcioma sitami. Nie mówiąc już o suszarkach, w przypadku których można zamontować dodatkowe sita, nawet do 30 sztuk. Pojemność suszarki zależy od tego, jak duże są sita i jaką mają one średnicę. Większość urządzeń ma sita w kształcie okręgu, ale nie zawsze jest to praktyczne rozwiązanie. Wiele osób preferuje sita w kształcie kwadratu czy prostokąta. Można nawet dostać suszarkę z sitami, które zostały już fabrycznie przedzielone. Do suszenia większych produktów potrzebne będą wyższe sita. Trzeba wówczas sprawdzić, jak wysokie są ich brzegi. Nie brakuje też modeli z sitami, których wysokość można regulować zgodnie ze swoimi bieżącymi potrzebami. Większość suszarek ma sita z dziurkami, ale można też dostać takie z tackami bez dziurek i z tackami elastycznymi. W ich przypadku zyskujemy dużo więcej możliwości suszenia, łącznie z musami i zupami.

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy wyborze suszarki?

Suszarka do warzyw, grzybów, owoców może być wykonana z różnych materiałów. Istotne jest to, z czego została zrobiona obudowa urządzenia. Jeśli chcemy mieć łatwy i szybki wgląd do tego, jak postępuje proces suszenia, warto wybrać suszarkę z przezroczystą obudową. Kolejna kwestią jest to, czy możliwe będzie proste rozłożenie obudowy na części, co zwiększy wygodę podczas mycia. Części w niektórych modelach mogą być nawet myte w zmywarce. Na uwadze trzeba mieć szczelność pokrywy, aby móc mówić o wydajnej pracy urządzenia. W przeciwnym razie powietrze będzie uciekało przez szczeliny, co przełoży się na większe zużycie prądu i wydłużony czas suszenia. Tradycyjne suszarki do żywności mają okrągły kształt, a system grzewczo-wentylacyjny umieszczony jest w dolnej części urządzenia. Można jednak dostać modele w kształcie prostokąta, gdzie sita wkładane są z boku, co przypomina coś w rodzaju komody z szufladami. Grzałka znajduje się wówczas u góry.

Jeśli szukamy suszarki do żywności, w której będziemy suszyć większe ilości produktów, duże znaczenie ma pojemność urządzenia. Parametr ten podawany jest w litrach. Zwykle suszarki do żywności mają średnio 10-11 litrów. Dotyczy to modeli z czterema czy pięcioma sitkami. Można oczywiście dostać pojemniejsze urządzenia, będące w stanie pomieścić produkty o łącznej masie 15 litrów. Na uwadze powinno się mieć również moc i czas suszenia. Z dodatkowych funkcji wymienić można dmuchawę powietrza obiegowego/wentylator, sterowanie mikroprocesorem, obrotowe sita, zabezpieczenie termiczne, timer z automatycznym wyłącznikiem, termostat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here