Suszarka Do Warzyw, Grzybów i Owoców – Ranking i Opinie

Sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia przeróżnych produktów żywnościowych jest suszenie ich. Zachowują one wówczas swoje cenne wartości odżywcze, zapach i smak. Można oczywiście spróbować wysuszyć pokrojone warzywa, owoce czy grzyby w piekarniku nastawionym na niską temperaturę grzania, ale jest to mało efektywna metoda. Istnieje też spore ryzyko, że coś jednak przypalimy, a nie o to chodzi. Dużo lepiej będzie zainwestować w suszarkę do żywności. Podstawowe modele są tanie, dlatego warto rozważyć zakup tego użytecznego urządzenia. Przyda się w wielu sytuacjach, przez cały rok. Tym bardziej, jeśli nie chcemy marnować jedzenia, móc cieszyć się letnimi/jesiennym zbiorami także w okresie zimowym czy na wiosnę, gdy brakuje sezonowych warzyw, owoców. Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności. Obecnie można robić to profesjonalnie, wygodnie i szybko.

ZELMER ZFD2350W

 

Pierwsze miejsce rankingu zajmuje suszarka ZELMER ZFD2350W. Jest niezwykle wydajna, ma moc 520 W oraz pojemność jednego litra. W zestawie znajdziemy aż cztery przezroczyste sita, na których będziemy mogli równomiernie rozłożyć nasze ulubione produkty. Sita wykonane są z bardzo wytrzymałego plastiku, który bardzo łatwo możemy umyć pod bieżącą wodą. Urządzenie posiada dwa stopnie suszenia oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem. Dzięki temu suszarka jest całkowicie bezpieczna. Wbudowany timer pozwala nam używać suszarki o dowolnej porze dnia czy nocy.

Możemy włączyć urządzenie na czas naszego snu, by rano móc cieszyć się suszonymi owocami czy leśnymi grzybami. Z roku na rok Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami. Zwracają uwagę nie tylko, jak się ubierają, jakich kosmetyków używają, ale także co trafia na ich stoły. Chcą jeść jak najzdrowiej, jak najmniej przetworzone produkty. Suszarka do warzyw ZELMER ZFD2350W pomaga im to osiągnąć.

DUŻA SUSZARKA GRZYBÓW OWOCÓW WARZYW 9SIT SO1020

Drugie miejsce rankingu zajmuje suszarka do warzyw i owoców Concept SO1060. Umożliwia ona zdrowe przechowywanie żywności. Duży zapas suszonych owoców, warzyw i grzybów pozwoli dostarczyć rodzinie wszystkie potrzebne witaminy w czasie zimy. Suszarka Concept SO1060 posiada aż 9 osobnych sit do suszenia, co pozwala jednocześnie suszyć ogromną liczbę produktów spożywczych za jednym razem.

Duża pojemność suszarki pozwala więc zaoszczędzić nie tylko czas, ale również energię elektryczną. Suszarka Concept SO1060 jest niezwykle praktyczna. Sita do suszenia można myć w zmywarce, a samo urządzenie jest bardzo łatwe w obsłudze. Do suszenia nadają się owoce, warzywa, ale również grzyby, zioła, mięso oraz nasiona i orzechy. Użytkownik może regulować temperaturę dzięki wygodnemu pokrętłu, aby stworzyć warunki idealne do suszenia danego rodzaju pokarmu. Urządzenie może generować temperaturę od 35 do 70 stopni Celsjusza, a cyfrowy programator czasu może zostać ustawiony na okres do 99 godzin.

Suszarka do warzyw MPM MSG-02

Trzecie miejsce rankingu zajmuje suszarka do warzyw MPM MSG-02. Suszarka wyprodukowana jest przez znaną i renomowaną markę MPM. Służy ona przede wszystkim do procesu suszenia różnych grup produktów spożywczych. Są to zarówno owoce i warzywa, zioła i grzyby, a także mięso i ryby.

Suszarka posiada moc wynoszącą 400 W, a także pięć sit, których wysokość można w dowolny sposób regulować. Duża ilość sit jest kluczową zaletą tego produktu, ponieważ dzięki nim można wysuszyć w krótkim czasie duże ilości produktów spożywczych. Suszarka pracuje w bardzo efektywny i skuteczny sposób, dzięki czemu z całą pewnością sprawdzi się w każdej kuchni. Można wybrać podczas jej pracy jeden z trzech poziomów mocy, w zależności od tego, na jakim poziomie chcemy suszyć wybrane produkty. Suszarka jest łatwa w czyszczeniu, a także posiada podkładki, które zapobiegają jej ślizganiu się. Jest to także produkt w pełni bezpieczny w użytkowaniu, który posiada na odpowiednim poziomie zabezpieczenia.

Suszarka do warzyw Niewiadów 970.02 PS

Czwarte miejsce rankingu zajmuje Suszarka Niewiadów 970.02 PS. Jest wysokiej jakości urządzeniem, które przeznaczone jest w szczególności do suszenia różnego rodzaju produktów żywnościowych. Wśród nich można wymienić zarówno owoce i warzywa, jak i grzyby oraz zioła. Urządzenie pracuje w bardzo szybki i efektywny sposób, dzięki czemu wybrane wyroby są bardzo szybko przetworzone. Suszarka do warzyw jest produktem bardzo przydatnym w każdej kuchni, ponieważ w dużej mierze ułatwia przygotowywanie potraw z różnych składników.

Suszarka jest stosunkowo prosta w obsłudze, a także w łatwy sposób się ją czyści. Posiada cztery sita, które są ułożone warstwami, dzięki czemu proces suszenia przebiega w dużo bardziej efektywny i skuteczny sposób. Urządzenia ma regulowaną moc i można wybrać jeden z jej dwóch poziomów. Działa bardzo cicho, dlatego nie przeszkadza podczas codziennego funkcjonowania. Z całą pewnością jest to bardzo dobry wybór dla każdego.

Przewodnik kupującego suszarkę do warzyw, grzybów i owoców

Wybieramy suszarkę do żywności

Warzywa, owoce i grzyby mają to do siebie, że posiadają w swoim składzie sporo wody. Po ich wysuszeniu, zmniejszają swoją masę, ale wartości odżywcze, smak i zapach pozostają. Co więcej, suszenie pozwala na wydłużenie przydatności do spożycia danego produktu. Suszarka do owoców, grzybów i warzyw będzie uniwersalnym wyborem, chociaż na rynku dostępne są też modele przystosowane do suszenia konkretnej grupy produktów. Jest to już jednak kwestia indywidualnych potrzeb i preferencji. W zależności od wybranego modelu suszarka do grzybów/owoców/warzyw może mieć inną liczbę sit.

Do tego dochodzi jeszcze szczelna pokrywa i obudowa, w której umieszczony jest zespół wentylacyjno-grzewczy. Obudowa wzbogacona jest o przyciski, które umożliwiają swobodne regulowanie pracy urządzenia. Chodzi tutaj o włączenie i wyłączenie suszarki, zmienienie prędkości suszenia i temperatury.

Jako, że to właśnie na sitach umieszcza się produkty do wysuszenia, trzeba zwrócić na nie uwagę podczas wybierania urządzenia. Istotna będzie wielkość i liczba sit. W sprzedaży są zarówno małe suszarki z trzema sitami, jak również bardziej rozbudowane modele z dziewięcioma sitami. Nie mówiąc już o suszarkach, w przypadku których można zamontować dodatkowe sita, nawet do 30 sztuk.

Pojemność suszarki zależy od tego, jak duże są sita i jaką mają one średnicę. Większość urządzeń ma sita w kształcie okręgu, ale nie zawsze jest to praktyczne rozwiązanie. Wiele osób preferuje sita w kształcie kwadratu czy prostokąta. Można nawet dostać suszarkę z sitami, które zostały już fabrycznie przedzielone. Do suszenia większych produktów potrzebne będą wyższe sita.

Trzeba wówczas sprawdzić, jak wysokie są ich brzegi. Nie brakuje też modeli z sitami, których wysokość można regulować zgodnie ze swoimi bieżącymi potrzebami. Większość suszarek ma sita z dziurkami, ale można też dostać takie z tackami bez dziurek i z tackami elastycznymi. W ich przypadku zyskujemy dużo więcej możliwości suszenia, łącznie z musami i zupami.

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy wyborze suszarki?

Suszarka do warzyw, grzybów, owoców może być wykonana z różnych materiałów. Istotne jest to, z czego została zrobiona obudowa urządzenia. Jeśli chcemy mieć łatwy i szybki wgląd do tego, jak postępuje proces suszenia, warto wybrać suszarkę z przezroczystą obudową.

Kolejna kwestią jest to, czy możliwe będzie proste rozłożenie obudowy na części, co zwiększy wygodę podczas mycia. Części w niektórych modelach mogą być nawet myte w zmywarce. Na uwadze trzeba mieć szczelność pokrywy, aby móc mówić o wydajnej pracy urządzenia.

W przeciwnym razie powietrze będzie uciekało przez szczeliny, co przełoży się na większe zużycie prądu i wydłużony czas suszenia. Tradycyjne suszarki do żywności mają okrągły kształt, a system grzewczo-wentylacyjny umieszczony jest w dolnej części urządzenia. Można jednak dostać modele w kształcie prostokąta, gdzie sita wkładane są z boku, co przypomina coś w rodzaju komody z szufladami. Grzałka znajduje się wówczas u góry.

Jeśli szukamy suszarki do żywności, w której będziemy suszyć większe ilości produktów, duże znaczenie ma pojemność urządzenia. Parametr ten podawany jest w litrach. Zwykle suszarki do żywności mają średnio 10-11 litrów.

Dotyczy to modeli z czterema czy pięcioma sitkami. Można oczywiście dostać pojemniejsze urządzenia, będące w stanie pomieścić produkty o łącznej masie 15 litrów. Na uwadze powinno się mieć również moc i czas suszenia.

Z dodatkowych funkcji wymienić można dmuchawę powietrza obiegowego/wentylator, sterowanie mikroprocesorem, obrotowe sita, zabezpieczenie termiczne, timer z automatycznym wyłącznikiem, termostat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here