Herbata Zielona Ranking

Jaką zieloną herbatę kupić?

Zielona herbata przyciąga swoimi pysznymi smakami i aromatami. Wiele osób zwłaszcza na początku przygody z piciem tego trunku zastanawia się która będzie najzdrowsza. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi nasz portal w którym to prezentujemy ranking zielonej herbaty. Trzeba wiedzieć, że jest ona na pewno bardzo zdrowa dla naszego organizmu. Słynie ona z dość gorzkich smaków ale to zazwyczaj dlatego, że ludzie wybierają liście herbaty o niskiej jakości, sposób parzenia też nie jest właściwy, mianowicie zbyt wysoka temperatura lub za długo zaparzają torebki. Dzięki naszemu zestawieniu najlepszych zielonych herbat dowiesz się nie tylko którą markę najlepiej wybrać, ale także w dalszej części artykułu znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Dzięki temu osiągniesz przyjemniejsze i pełniejsze doznania związane z piciem zielonej herbaty.

Najlepsza Zielona Herbata

HERBATA MOYA MATCHA

Pierwszą propozycją w naszym rankingu jest zielona herbata prosto z Japonii. Jest to wysokiej jakości organiczny produkt z drugiego lub trzeciego zbioru. Charakteryzuje się ona mocnym aromatem herbacianym oraz wyczuwalną goryczką. Doskonale nadaje się do przygotowywania matcha latte, koktajli i smoothie, a także innych ciekawych przepisów kulinarnych. Sposób produkcji, jakim są specjalne przysłony nad krzewami, dzięki czemu krzewy herbaty są zmuszone do produkcji większej ilości chlorofilu i l-teaniny, wtedy liście nabierają intensywny zielony kolor. Liście są zbierane, suszone i ścierane na drobny proszek w samej Japonii, następnie są pakowane i wysyłane w małych paczkach między innymi do Europy, pozwala to zachować pełny smak i aromat. Pamiętaj aby nie zalewać jej wrzątkiem, bo wtedy straci ona swoje walory, też te odżywcze. Należy ją zalać wodą o temperaturze około 80°C, jeżeli nie posiadasz czajnika ze wskaźnikiem temperatury, to wystarczy odstawić wrzątek na około 10 minut, i wtedy zalać herbatę.

DILMAH ZIELONA HERBATA LIŚCIASTA

Kolejną propozycją w naszym zestawieniu jest herbata od powszechnie znanego producenta Dilmah. Jest to znakomita propozycja w tym przedziale cenowym, można ją spokojnie zamówić w internecie, ale także powinniśmy ją znaleźć na większości półek sklepowych. Herbata jest bardzo wyrazista w smaku, co ważne nie jest cierpka, jest intensywnie aromatyczna, więc powinna przypasować się do każdego podniebienia. W opakowaniu mamy 100g samego suszu, co dla jednej osoby powinno wystarczyć na sporo czasu. Warto ją pić nie tylko na walory smakowe, ale także między innymi na właściwości pobudzające czy chociażby wspomagające metabolizm. Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z herbatą to na pewno warto zwrócić uwagę na ten konkretny produkt.

LEBENSBAUM SENCHA BIO

Jeżeli szukasz dobrej alternatywy dla kawy, lub po prostu dobrego pobudzenia to na pewno ta propozycja może Cię zaciekawić. Wielu koneserów dobrej intensywnej zielonej herbaty poleca herbatę Sencha właśnie za to iż bardzo dobrze pobudza organizm do dziania. Bardzo dobry smak i aromat to podstawa, i tu właśnie te obie rzeczy znajdziemy. Herbata ta jest w torebkach ekspresowych, ogólnie lepiej pić tą którą można kupić luzem, ale jeżeli chodzi o picie zielonego napoju chociażby w pracy to właśnie tą markę proponujemy. Otrzymujemy tu nie tylko dobry smak, wartości odżywcze ale także wygodę przygotowywania. Wystarczy zalać gorącą wodą, odczekać kilka minut aby się zaparzyła, wyrzucić do kosza torebkę i spokojnie delektować się zdrowym, pobudzającym napojem.

LIPTON GREEN TEA NATURE

W tym rankingu nie mogło zabraknąć światowego lidera w dziedzinie produkcji dobrej herbaty, i to nie tylko zielonej ale właściwie każdego możliwego rodzaju, od klasycznej czarnej po czerwoną i inne. Herbata Lipton ma bardzo delikatny smak, co dla wielu jest bardzo istotne. Listki są poddawane starannej kontroli, zrywane są tylko te najmłodsze a później przechodzą staranny proces suszenia, tak aby po zalaniu ich w naszym ulubionym kubku oddały pełnie smaku i aromatu. Tutaj nie ma klasycznych małych i szczelnych torebek, a są innowacyjne piramidki dzięki czemu listki w połączeniu z gorącą wodą oddają w pełni swoje walory smakowe i odżywcze. Wiele opinii jest pozytywnych, zwłaszcza za to iż jest ona bardzo pobudzająca i orzeźwiająca.

PUKKA GOLDEN TURMERIC

Herbata Pukka Golden jest ceniona na całym świecie. Ma w sobie kilka dodatków które wzbogacają smak, ale też bardziej pobudzają do życia. Wszystkie składniki są w 100% naturalne, i pochodzą z gospodarstw ekologicznych. To typ herbaty o słodkawym i łagodnym smaku. Jest bardzo pobudzająca, więc nie zalecamy jej pić tuż przed snem. Warto ją włączyć do codziennej diety nie tylko ze względu na walory smakowe ale również na to iż jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu.

LIPTON MALINA I TRUSKAWKA

Nie każdemu może posmakować zielona herbata, niezależnie jaki byłby to producent, i skąd dany napar by pochodził. Nie znaczy to, że mamy w zupełności zrezygnować z picia tego gorącego lub mrożonego napoju. Istnieje na rynku wiele produktów które są wzbogacane w sposób naturalny suszonymi owocami, miętą, przyprawami czy innymi bardzo smacznymi produktami. Dlatego nie ma konieczności odpuszczenia tematu ze względu tylko na smak, każdy znajdzie coś dla siebie. Nie są one sztucznie na pewno sztucznie wzbogacane. Tutaj podaliśmy tylko przykład Liptona z dodatkiem maliny i truskawki, ale tak jak wspominaliśmy wcześniej tych możliwości i kompozycji smakowych w ofercie mamy bardzo wiele, dla każdego coś dobrego.

Przewodnik kupującego

Na co pomaga zielona herbata?

Zielona herbata słynie z licznych walorów zdrowotnych. Istnieje bardzo wiele powodów, dla których warto ją pić. Ten napój uważany jest za jeden z najzdrowszych na świecie. Ma wiele przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Można tu wymienić chociażby poprawę funkcjonowania mózgu, redukcję tłuszczu czy mniejsze ryzyko nowotworów. Poniżej prezentujemy kilka korzyści zdrowotnych wynikających z picia tego rodzaju herbaty, oczywiście są one poparte badaniami naukowymi. Zielona herbata jest bogata w polifenole, które zmniejszają stan zapalny oraz pomagają w walce z rakiem. Zawiera ona około 30 % wagowych polifenoli w tym duże ilości katechiny zwanej EGCG. Katechiny są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek. Posiada ona także niewielkie ilości minerałów, które równie istotne są dla zdrowia.

Mieszanka zielonej herbaty może poprawić funkcjonowanie mózgu, co sprawia że łatwiej myślisz, i efektywniej wtedy pracujesz. Kluczowa jest tu kofeina, która jest znanym stymulantem. W herbacie nie ma jej tak dużo jak w kawie, dlatego nie powoduje ona nadmiernego pobudzenia. Badania wykazują że kofeina prowadzi do poprawy różnych aspektów funkcjonowania mózgu, w tym poprawy czujności, czasu reakcji, pamięci czy ogólnego nastroju. Ma też L-teanine, w połączeniu z kofeiną nasz mozg lepiej pracuje. Wiele osób zadaję sobie pytanie; czy zielona herbata przyspiesza spalanie tłuszczu? Otóż to również jest potwierdzony fakt. Dodatkowo poprawia wydajność fizyczną, jeżeli spojrzymy na etykietę większości suplementów spalających tłuszcz, to jest duża szansa że zobaczymy tam właśnie zieloną herbatę. Efekty picia herbaty oczywiście mogą być różne w zależności od organizmu. Na jednych podziała w widoczny sposób a inni mogą nie zauważyć żadnej różnicy.

Przeciwutleniacze w zielonej herbacie mogą obniżyć ryzyko powstawania niektórych rodzai raka. Jest on spowodowany niekontrolowanym wzrostem komórek, niestety jest to nadal wiodąca przyczyna śmierci na świecie. Powszechnie wiadomo, że uszkodzenie oksydacyjne przyczynia się do rozwoju nowotworów, wiadomo również że przeciwutleniacze działają ochronnie na nasze komórki.

Bioaktywne związki zawarte w zielonej herbacie usprawniają prace mózgu ale także działają ochronnie na mózg. Mogą zmniejszać ryzyko zarówno choroby Alzheimera, jak i Parkinsona, dwóch najczęstszych zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Zielona herbata może także zabijać niektóre bakterie oraz wirusy. Chodzi tu głównie o jamę ustną, streptococcus mutans jest podstawową szkodliwą bakterią w jamie ustnej. Powoduje ona tworzenie się płytki nazębnej, i równocześnie jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do powstawania ubytków i próchnicy na zębach. Zawarte w zielonym napoju katechiny mają również inne działanie biologiczne. Niezależne testy wykazują, że katechina może zabijać bakterie i hamować powstawanie wirusów, takie jaki wirus grypy. Dla osób z nieświeżym oddechem również wskazane jest jej picie ponieważ znaczącą zmniejsza nieświeży oddech.

Zielona herbata może obniżyć ryzyko cukrzycy typu drugiego. Jest to choroba która w ostatnich dziesięcioleciach osiągnęła rozmiary epidemii i obecnie szacuję się że dotyka ona nawet około 400 milionów ludzi na całym świecie. Obejmuje ona podwyższony poziom cukru we krwi w kontekście insulinooporności lub niezdolności do wytwarzania insuliny. Picie herbaty może poprawić wrażliwość na insulinę i obniżyć poziom cukru we krwi. Może także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, czy chociażby udar. Wykazano przecież, że składniki z zielonej herbaty obniżają poziom cholesterolu całkowitego i LDL, a także chroni cząsteczki LDL przed utlenianiem.

Jest wiele argumentów przemawiających za tym aby pić zieloną herbatę, jeżeli chcesz poczuć się lepiej na co dzień, schudnąć i zmniejszyć ryzyko powstawania chorób przewlekłych, to oczywiście warto spróbować aby ta herbata stała się regularną częścią Twojego życia. Nie wiesz którą zieloną herbatę wybrać? W naszym rankingu jest szeroka gama sprawdzonych produktów, takie które są poświadczone bardzo dobrymi opiniami innych.

Podstawy zielonej herbaty

Zielona herbata słynie ze swych licznych korzyści prozdrowotnych. Istnieje bardzo wiele powodów, dla których warto ją pić: od jej zdolności do przyspieszania odchudzania aż do możliwości zapobiegania rakowi. Można wyróżnić kilka kategorii zielonej herbaty, od trawiastych i roślinnych po prażone i ziemiste w smaku. Szerokie wybór smaków sprawia, że zielona herbata jest naturalnym wyborem dla osób pijących herbatę, zwłaszcza dla tych którzy uwielbiają próbować co rusz to nowe smaki.

Zielona herbata jest wytwarzana z liści rośliny herbacianej znanej pod nazwą botaniczną Camellia sinensis. Co ciekawe ta herbata wykorzystywana jest również do produkcji czarnej herbaty, białej herbaty, herbaty oolong i herbaty pu-erh. Te rodzaje herbat nazywane są prawdziwymi herbatami – to jedyne herbaty, które faktycznie pochodzą z rośliny herbacianej. Jeżeli chodzi o produkcje to głównie jest to Azja, zielona herbata produkowana jest najczęściej w Chinach i Japonii, ale także w mniejszym stopniu w Indiach czy na Sri Lance.

Jak powstaje zielona herbata

Można wyróżnić w zasadzie dwie główne kategorie produkcji zielonej herbaty. Ta produkowana w Chinach oraz druga robiona w Japonii. Dwa państwa nieopodal siebie ale tradycja wytwarzania nieco się różni. Główna różnica między tymi rodzajami zielonej herbaty wynika z procesu suszenia.

Liście zielonej herbaty zbiera się ręcznie co 5 do 10 dni w sezonie zbiorów. Pierwsze liście zbierane są w kwietniu lub maju. Drugi ma miejsce w czerwcu, następnie trzeci w lipcu i ostatni zbiór odbywa się we wrześniu. Każde żniwo daje liście zielonej herbaty o wyjątkowych właściwościach smakowych. Po zebraniu liści są one umieszczane w dużych bambusowych koszach i przenoszone do miejscowego zakładu produkcyjnego. Tutaj liście powoli więdną w celu zmniejszenia zawartości wilgoci i suszą, aby zapobiec utlenianiu.

Utlenianie to proces, w którym enzymy reagują z tlenem i powoli zaczynają zmieniać kolor brązowy lub czarny. Rzemieślnicy herbaty stosują różne metody, aby uchronić zielone liście herbaty przed utlenianiem.

Chińscy producenci herbaciani suszą liście zielonej herbaty metodami wypalania lub pieczenia. Liście są zwykle umieszczane w dużych wokach nad otwartym płomieniem. Niektórzy producenci używają również elektrycznych woków, aby przyspieszyć proces. Inne liście zielonej herbaty są po prostu suszone w bezpośrednim świetle słonecznym, aby uzyskać naturalny, ziemisty smak. W rezultacie zielone herbaty z Chin mają zazwyczaj dymny, tostowy smak o bogatym aromacie.

Japońscy producenci herbaty preferują metodę parowania podczas suszenia liści zielonej herbaty. Rzemieślnicy herbaty ściśle monitorują proces gotowania na parze, a różne czasy gotowania na parze wytwarzają różne rodzaje zielonej herbaty. Liście herbaty umieszcza się na dużych bambusowych tacach nad wodą. Liście są parowane, a następnie piaskowane zimnym powietrzem w celu usunięcia wilgoci z liści.

Ostatnim etapem procesu produkcyjnego jest kształtowanie i sortowanie. Liście są zwijane i skręcane w różne kształty, w tym ciasta, kulki, granulki i wrzeciona.

Herbaty zielone są kształtowane za pomocą maszyn lub ręcznie pod nadzorem wykwalifikowanych mistrzów herbaty. W zależności od rodzaju zielonej herbaty liście można suszyć i zwijać wiele razy, aby uzyskać określone smaki. Liście herbaty są następnie sortowane, pakowane i przekazywane do wysyłki na cały świat.

Zielona herbata dobrej jakości

Herbata smakuje lepiej, gdy jest parzona z luźnych liści a nie w torebkach. Często wybieramy tą w torebkach, ponieważ są łatwe w użyciu. Niestety, torebki herbaty zwykle zawierają również liście herbaty o najniższej jakości. Torebki herbaciane są wypełnione połamanymi liśćmi, kurzem i płatkami liści zielonej herbaty, co powoduje znaczne obniżenie jakości smaku. W małych torebkach po wlaniu gorącej wody, liście nie mogą się rozwinąć i niestety wtedy nie uwalniają pełni smaku i aromatu.

W miarę możliwości używaj luźnych torebek. Parzenie z luźnymi liśćmi da Ci pełniejszy profil smakowy, ponieważ liście mogą się całkowicie rozszerzać podczas parzenia. Luźne herbaty liściaste składają się również na ogół z pełnych, nieprzerwanych liści, co zapewnia lepsze korzyści zdrowotne i smak. Herbaty organiczne są również lepszą opcją, ponieważ nie zawierają szkodliwych chemikaliów ani dodatków. Te chemikalia mogą zmieniać smak czystej zielonej herbaty i mogą powodować negatywne skutki uboczne. Nie każdy musi polubić smak zielonej herbaty, dlatego warto poszukać takiej która jest dodatkowo wzbogacona innym składnikiem, cytrusowe, owocowe, wybór jest naprawdę duży i raczej na pewno każdy znajdzie coś dla siebie oraz swoich bliskich. Niezależnie od tego, czy wybierzesz herbatę zieloną Lipton, czy inną, zawsze pamiętaj o jakości. Zielona herbata smakuje najlepiej, gdy liście są wysokiej jakości. Szukaj marek, na których odczytasz skąd pochodzi dana herbata i jak została pozyskana.

Kilka rodzai zielonych herbat

Najpopularniejsza zielona herbata w Japonii znana jest jako Sencha. To rodzaj herbaty, którą można znaleźć podczas posiłków w restauracjach i barach w dosłownie całej Japonii. Zielona herbata Sencha jest również przesiąknięta wydarzeniami społecznymi i kulturalnymi w Japonii. Liście są zbierane i natychmiast gotowane na parze, aby uzyskać lekko pikantny smak. Herbata Sencha charakteryzuje się słodkim trawiastym smakiem z nutami melona i sosny. Sencha jest przystępna cenowo.

Herbaty Sencha można dalej klasyfikować według różnych czasów gotowania na parze. Tradycyjna metoda gotowania na parze trwa od 30 do 60 sekund i wytwarza tradycyjne herbaty Sencha zwane asamushi. Te lekko parzone zielone herbaty są koloru żółtego i zapewniają żywy i słodki smak. Niedawno producenci herbaty zaczęli dłużej pić kilka zielonych herbat. Nowszy styl znany jest jako Fukamushi, który jest ciemniejszy i bardziej mętny. Te mocno parzone herbaty oferują odważniejszy smak i trend w kierunku nut ziemistych.

Kolejnym rodzajem są herbaty zielone Gyokuro są wyjątkowe w porównaniu do innych odmian, ponieważ są uprawiane w cieniu przed zbiorem. Rośliny są przykryte przez trzy do sześciu tygodni, zanim liście zostaną oskubane w celu ostatecznego przetworzenia. Cień zmusza liście do zwiększenia produkcji chlorofilu i innych składników odżywczych. W cieniu powstaje także bardziej aromatyczna herbata.

Herbata Matcha jest modna na kontynencie amerykańskim od dekady, również na naszym kontynencie europejskim cieszy się z roku na rok coraz to większym zainteresowaniem, ale od stuleci jest już znana w Azji. Matcha jest wytwarzana przez zmielenie liści zielonej herbaty na drobny proszek. Wystarczy dodać zieloną herbatę w proszku do szerokiej miseczki z szerokim rondem, która pozwoli ci wdychać pikantny aromat i cieszyć się żywym zielonym kolorem. Proszek jest ubijany gorącą wodą za pomocą tradycyjnej bambusowej trzepaczki znanej jako chasen. Rezultatem jest pienista zielona herbata, która jest cudownie kremowa.

Herbaty matcha premium są uprawiane w cieniu jak Gyokuro. Liście są zbierane i suszone, zanim zostaną zmielone na proszek za pomocą kamieni. Herbaty Matcha są pracochłonne i dlatego oferują wyższą cenę. Herbatę często spożywa się również jako latte przez zmieszanie spienionego mleka z koncentratem herbaty.

Powyżej wymieniliśmy klika znanych i cenionych rodzai herbat przez Japończyków, wypada więc wymienić też herbaty które pite są w Chinach. Jedną z nich jest Longjing, ta zielona herbata jest zdecydowanie najwyższej jakości i najbardziej cenioną zieloną herbatą z Chin. Ta herbata jest kunsztownie produkowana, a najbardziej wykwintne odmiany mogą mieć astronomiczne ceny. Na szczęście dla nas zielone herbaty Longjing można również znaleźć w przystępnych cenach bez utraty jakości.

Liście zielonej herbaty Longjing są zbierane, a następnie palone ręcznie. Ta zielona herbata ma orzechowy i słodki smak, który kontrastuje z roślinnością. Jest często opisywany jako posiadający nuty kasztanów, szparagów i groszku. Herbaty Longjing są bogate i orzeźwiające, dlatego można je pić zarówno na gorąco jak i zmrożone. Najlepsze liście Longjing pochodzą ze zbiorów wiosennych. Tak więc herbata jest zwykle spożywana późną wiosną i wczesnym latem. Należy szukać liści, które są krótkie i okrągłe, a nie wrzecionowate. Liście powinny mieć jasnozielony lub jasnożółty kolor i cienką warstwę puchu.

Zielona herbata Gunpowder w Chinach słynie z małego granulatu. Liście są zwinięte w małe kulki. Zielona herbata Gunpowder ma również odważny, dymny smak. Ta herbata została wyprodukowana po raz pierwszy za panowania dynastii Tang, która rządziła Chinami od 618 do 907 roku. Większość herbat prochowych jest zwijana przez maszyny, ale opcje najwyższej jakości są nadal zwijane tradycyjnie, czyli ręcznie.

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Przyjemność picia zielonej herbaty zaczyna się od wyboru wysokiej jakości liści, ale samo parzenie herbaty jest równie istotne co wybór odpowiednich liści. Zielona herbata musi być przygotowywana z kontrolowaniem temperatury wody oraz czasu zaparzania, tak aby w ostatecznym wyniku uniknąć gorzkich smaków. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić mrożoną zieloną herbatę, czy gorącą filiżankę, postępuj zgodnie wskazówkami, aby za każdym razem uzyskać satysfakcjonujące rezultaty.

Zielona herbata to delikatna herbata, której nie należy pić z wrzącą wodą. Zamiast tego używaj gorącej wody o temperaturze od 70 do około 80°C i parz około 2-3 minuty. Unikaj błędu zbyt długiego parzenia, bo zamiast zwiększyć aromat i smak, tylko je w ten sposób popsujesz. Zawsze używaj gorącej wody – nawet podczas parzenia mrożonej herbaty – ponieważ zimna woda nie rozwija dobrego smaku.

Zawsze używaj wysokiej jakości liści oraz czystej, lub filtrowanej wody. Woda z kranu zawiera chemikalia chlor i dodatki, które mogą zmienić smak zielonej herbaty. Nie należy bać się eksperymentować, aby znaleźć to, co będzie dla Ciebie idealne. Owszem może to potrwać nawet kilka prób, aby zrobić to dobrze, ale będziesz w ostateczności zadowolony, że to zrobiłeś. Zielona herbata zawiera wiele składników odżywczych i związków. Wypróbuj te różne zielone herbaty i zobacz, które wolisz. Od trawiastych i ziemistych po orzechowe i kremowe, przecież tu każdy znajdzie coś dla siebie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here