Maszynka Do Mielenia – Ranking i Opinie

Wśród wielu dostępnych urządzeń AGD w kuchni z pewnością przydaje się maszynka do mielenia mięsa. Urządzenie sprawdzi się podczas przygotowywania wielu potraw i znacząco ułatwi gotowanie. Jednak maszynka maszynce nie równa, dlatego przed zakupem warto bliżej zapoznać się z urządzeniem, które może okazać się pomocne nie tylko do mielenia mięsa. Należy również zwrócić uwagę na pewne elementy, które wpływają nie tylko na żywotność urządzenia, ale również na jakość przygotowywanego produktu. Oto co oferuje rynek.

Najlepsze maszynki do mielenia

Maszynka do mielenia CompactPower

maszynka do mielenia bosch

Maszynka do mielenia mięsa CompactPower to nowość od marki Bosch. Urządzenie jest poręczne i przyjemne w użytkowaniu. Moc maszynki wynosi aż 2000 W, co pomaga w precyzyjny i szybki sposób zmielić mięso. Duża komora do mielenia ma wielkość 8 cm. Efektywność pracy z urządzeniem wynika z możliwości maszynki, która pozwala zmielić do 4 kg produktów na minutę.

Dołączone sita zawierają różna grubość (2,7 oraz 4 i 8 mm). Pomaga to na swobodną manipulację sprzętem i przyrządzenie obiadu. Dwustronny nożyk, który również znajduje się w zestawie został wykonany ze stali szlachetnej. Biały kolor i zręczny schowek na kabel sprawiają, że maszynka świetnie prezentuje się w kuchni.

Zelmer ZMM2854B

maszynka do mielenia zelmer

Wiele urządzeń AGD bywa przydatnych podczas prac kuchennym. Jednym z nich jest maszynka do mielenia, bowiem można w niej przetworzyć nie tylko mięso, ale również mak, ser czy składniki na różnego rodzaju farsze.

Oferowany model Zelmer ZMM2854B o mocy 1300 W jest wyposażony w dwa sitka o średnicach 5 i 7mm, szatkownicę, tarkę oraz nakładkę do kiełbasy, co czyni z niego uniwersalne urządzenie. Co więcej, to naprawdę wydajna maszynka, gdyż mieli 1,5 kg produktu na minutę. Rzeczywista pomoc kuchenna!

Maszynka do mielenia TEFAL NE1058

maszynka do mielenia ranking

Maszynka do mielenia mięsa marki TEFAL to niezastąpiony sprzęt w każdej kuchni. Moc maszynki osiąga 1400 W, co pozwala zmielić w minutę nawet do 1,7 kg składników. Efektywna praca zostaje wzmocniona przez samoostrzący się nóż. Sprytny projekt maszynki powstał z myślą o trwałość i wydajność. Bieg wsteczny pozwala pokonać wszelkie trudności ze zmieleniem składników.

Sitka zostały wykonane ze stali nierdzewnej i są łatwe w czyszczeniu. Dwie prędkości sprzętu pozwalają na pełną kontrolę nad urządzeniem.
Czarny kolor maszynki do mielenia idealnie dopasuje się do każdej kuchni i stanie się jej wizytówką.

Bosch ProPower MFW67440

Maszynka do mielenia mięsa MFW 67440 marki Bosh stawia na efektywność i szybkość pracy w kuchni. Moc urządzenia wynosi 2000 W, co pozwala na długą oraz wydajną pracę. Maszynka jest w stanie zmielić do 3,5 kg mięsa na minutę. Zamontowany podajnik oraz popychacz umożliwiają wykonywanie pracy w sposób jeszcze szybszy.

Model posiada, aż 10 funkcji zamieniając się w urządzenie, które trudno zastąpić. Sprzęt idealnie sprawdzi się również do warzyw, owoców oraz ryb. Dołączona szatkownica pozwala na przygotowanie pysznych sałatek warzywnych. Sita posiadają różnorodne średnice – 3 mm, 4,8 mm oraz 8 mm.

Maszynka do mielenia mięsa ZELMOTOR

Maszynka do mielenia marki ZELMOTOR łączy w sobie nowoczesny styl i wydajną pracę. Solidnie wykonana maszynka zawiera higieniczną i metalową komorę mielenia oraz dwustronny nożyk. Moc maszynki to 1900 W, które zapewniają efektywne mielenie przez cały czas pracy. Pozwala to zmielić 2,5 kg mięsa na minutę.

Dołączona do zestawu szatkownica, idealnie nadaje się do przygotowania warzywnych sałatek. Zestaw zawiera trwałe i nierdzewne sitka, które osiągają średnicę od 2,7 mm do 8 mm. Poza tym dołączony zostaje poręczny popychacz, miska zasypowa, dodatkowe sprzęgło, wkładka dystansowa oraz nasadka masarska. Dzięki białemu designowi maszynka świetnie wpasuje się w każdy wystrój kuchni.

Rodzaje maszynek

Na rynku dostępne są modele, które znacząco ułatwiają codzienne życie w kuchni. Mimo iż urządzenia ręczne stały się przeżytkiem, nadal można spotkać na półkach sklepowych maszynki do mielenia mięsa na korbkę. Zdecydowanie większą popularnością cieszą się maszynki z silnikiem elektrycznym. Wygoda użytkowania oraz wydajność mielenia jest w tym przypadku nieporównywalna. Należy również zaznaczyć, że wbrew pozorom mielenie mięsa maszynką ręczną wymaga od nas wysiłku. Problem znika w przypadku urządzenia z silnikiem. Wystarczy wrzucić kawałki mięsa, by po chwili uzyskać właściwą konsystencję wyrobu.

Przystawki i dodatki

Sama maszynka z komorą do mielenia mięsa to już raczej rzadkość. Obecnie urządzenia są wielofunkcyjne i służą również do szatkowania warzyw. Mogą wyciskać sok, mielić kawę, a nawet robić makaron. Dlatego warto wziąć pod uwagę zasób dodatkowych przystawek w zestawie, by ułatwić sobie codzienne czynności w kuchni. Jakie przystawki najczęściej oferują producenci?
– szatkownica do warzyw,
– wyciskarka do owoców lub tzw. cytrusiarka,
– młynek do kawy,
– przystawka do robienia kiełbas.

Moc i wydajność

To bardzo istotna kwestia, która dodatkowo wpływa na cenę urządzenia. Oczywiście nie zawsze konieczna jest maszynka o najwyższej mocy, jednak w przypadku mielenia mięsa z chrząstkami i kawałkami kości, moc staje się istotna. Ma to wpływ nie tylko na żywotność urządzenia, ale również na działanie silnika. Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć urządzenia w przedziale od 200W do 1200W. Urządzenia o najniższej mocy są tańsze, jednak sprawdzą się w przypadku tylko miękkiego mięsa. W przypadku twardych kawałków warto zaopatrzyć się w moc powyżej 1000W.

Sitko – rzecz ważna

Dobrze, jeśli urządzenie posiada zestaw sitek, które umożliwiają mielenie na różną grubość. Drobne mięso doskonale sprawdzi się w przypadku, kiedy w domu są dzieci. Jak wiadomo maluchy mają często problem z gryzieniem mięsa, dlatego zmielone na drobno z pewnością posłuży rodzicom. Zazwyczaj zestawy oferują sitka o średnicy 3mm, 5mm i 7mm. To optymalne rozwiązania na każde potrzeby w kuchni. Co więcej, warto zwrócić uwagę, by wszelkie akcesoria można myć w zmywarce. To dodatkowe udogodnienie.

Prędkość pracy

Podobnie jak mikser i blender, dobre urządzenie posiada kilka wariantów prędkości pracy. Ma to wpływ nie tylko na czas mielenia, ale również na jakość zmielonego produktu. Kiedy mięso jest łykowate i twarde, wolny bieg to gwarancja dobrze zmielonego mięsa bez przegrzewania silnika. Optymalnym rozwiązaniem są zazwyczaj trzy biegi, które w zupełności wystarczą, by efektywnie zmielić produkt.

Dodatkowe funkcje

Przy wyborze maszynki warto również zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje. Okazuje się bowiem, że w kuchni przydaje się:
– automatyczny wyłącznik – chroni silnik przed przegrzaniem,
– rewers – w przypadku twardego i łykowatego mięsa to możliwość cofnięcia twardych kawałków,
– schowek – to dodatkowe miejsce na akcesoria i kabel sieciowy, dzięki czemu wszystko znajduje się na swoim miejscu,
– antypoślizgowe nóżki – znacząco ułatwiają pracę na śliskim podłożu,
– zabezpieczenie przed niekontrolowanym uruchomieniem przez dziecko.

Materiał i wykonanie

Bez względu czy to model ręczny czy elektryczny, ważna jest jego żywotność i trwałość. Dlatego tak istotne są materiały wykorzystane podczas produkcji urządzenia. Obudowa aluminiowa, plastikowa, stal i żeliwo są często wykorzystywane do maszynek. Materiały muszą być trwałe i żywotne, gdyż silnik ma tendencję do nagrzewania się. Co więcej tworzywo musi być odporne na wibracje. Należy również mieć na uwadze konieczność częstego mycia, zatem produkt musi być odporny na korozję.

Jak maszynka w dobrej cenie?

Cena urządzenia zależy oczywiście od marki i zasobności zestawu. Sprzęty ręczne to wydatek rzędu 60-150 zł. Urządzenia elektryczne to koszt od 100 do 2000 tys. Dobrą maszynkę można kupić już za 200 zł. Warto w związku z tym przejrzeć oferty na rynku. Pomocny może okazać się również ranking. Porównanie modeli i funkcji to wygodny sposób, by wybrać odpowiedni model.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here