Najlepsza Kawa Ziarnista I Mielona – Ranking i Opinie

Kawa jest równie popularna co herbata. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez małej czarnej, która często zastępuje nawet śniadanie. Traktowana jest jak zastrzyk energii z samego rana, który odgania resztki snu i mobilizuje do działania. Problemy z wybudzeniem się są odwieczną bolączką wielu z nas, a kawa okazuje się najszybszym i najprostszym sposobem na poradzenie sobie z nimi, gdy brakuje nam czasu. Zyskała ona tak bardzo na popularności, że dostępna jest obecnie pod wieloma postaciami. Przebierać można w jej gatunkach, mieszankach. Nie każdy tak naprawdę zna pierwotny smak i aromat kawy ze względu na kupowanie kiepskiej jakości produktów dawno już zmielonych. Czas poszerzyć swoją wiedzę na temat jednej z najpopularniejszych używek świata.

Najlepsze kawy

La Brasiliana Marfisa kawa ziarnista 1kg

najlepsza kawa ziarnista

La Brasiliana Marfisa to wysokiej jakości kawa ziarnista. Produkt posiada bardzo delikatny smak, który jest fantastycznie zrównoważony. Składa się z trzech różnych odmian ziaren Arabiki. Wśród nich można wymienić ziarna pochodzące z takich krajów jak Brazylia, Salwador i Kolumbia. Jest to kawa o fantastycznym aromacie, która z całą pewnością zachwyci nawet największych smakoszy kawy. Nie czuć w niej w ogóle kwasowości, dlatego jest tak przyjemna w smaku i delikatna. Można w niej wyczuć również nuty czekoladowe.

Lavazza Kawa mielona Qualita Oro 250G

kawa lavazza

Qualita Oro to kawa mielona o bardzo wysokich parametrach jakościowych. Produkowana jest ona przez znaną i renomowaną markę Lavazza. W jej składzie można znaleźć ziarna z gatunku Arabika, które pochodzą z krajów, które znajdują się w Afryce oraz Ameryce Środkowej. Kawa tego rodzaju jest średnio palona. Posiada bardzo łagodny smak, dlatego z powodzeniem mogą ją spożywać osoby o różnych gustach. Oprócz tego nie jest zbyt mocna i można w niej wyczuć słodkie aromaty, które idealnie komponują się w tym wyjątkowym smaku.

Pellini Top kawa mielona w puszce 250g

dobra kawa pellini top

Pellini Top jest jedną z najbardziej popularnych kaw mielonych. Składa się ona wyłącznie z wysokiej jakości nasion Arabiki, dlatego jej smak jest tak niepowtarzalny. W tego rodzaju kawie można wyczuć dużą dozę delikatności, a także subtelności, dlatego polecana jest ona nawet dla najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Kawa pakowana jest w eleganckie, czarne opakowanie, co sprawia, że idealnie będzie się również nadawała na prezent. Jest to produkt wyjątkowy, ponieważ proces jego produkcji jest bardzo ściśle kontrolowany.

Iily Espresso Kawa Ziarnista 250g

kawa ziarnista ranking

Iily Espresso to klasyczna kawa ziarnista, która została palona w średnim stopniu. Charakteryzuje się fantastycznym smakiem oraz aromatem, który jest dość łagodny. Dlatego produkt ten jest bardzo polecany wszystkim fanom kawy, niezależnie od ich indywidualnych preferencji. Smak tego produktu jest bardzo zrównoważony i można w nim wyczuć słodkie nuty. W składzie kawy znajdują się wyłącznie specjalnie wyselekcjonowane nasiona Arabiki, które pochodzą z Brazylii, ale także z Afryki i Ameryki Środkowej.

Kawa Lavazza Crema e Aroma 1kg

kawa mielona lavazza

Lavazza Crema e Aroma to kawa ziarnista, która posiada bardzo wysokie parametry jakościowe. Sprawia to, że jej smak jest bardzo intensywny i na długo pozostaje w pamięci. Dodatkowym atutem tego produktu jest fakt, że na kawie powstaje fantastyczna i kremowa pianka, która jest świetnym urozmaiceniem podczas spożywania tego napoju. Kawa tego rodzaju posiada bardzo dobry smak, dzięki czemu jest polecana osobom z całego świata. Bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, na przykład z dodatkiem mleka.

Kawa ziarnista Segafredo Intermezzo 1 kg

kawa sklep

Segafredo Intermezzo to klasyczna kawa ziarnista, która charakteryzuje się bogactwem smaku oraz aromatu. Kawa o najwyższych parametrach jakościowych dodaje osobie, która ją pije dodatkowej energii, co jest bardzo korzystnym rozwiązaniem. Tego rodzaju produkt posiada niepowtarzalny smak, który jest dość intensywny. W składzie kawy można znaleźć sporą dawkę kofeiny, dlatego produkt ten idealnie będzie się komponował na przykład z takimi dodatkami jak mleko. Jest to jedna z najbardziej popularnych włoskich kaw.

Dallmayr Prodomo Kawa Ziarnista 500G

kawa cena

Dallmayr Prodomo to wysokiej jakości kawa ziarnista. W jej składzie można znaleźć nasiona Arabiki wyłącznie o najwyższych parametrach jakościowych. Pochodzą one z wyżynnych terenów Etiopii. Dzięki temu kawa posiada bardzo niepowtarzalny smak oraz aromat, który dodatkowo charakteryzuje się wyjątkową trwałością oraz subtelnością. Wśród dodatkowych zalet tego produktu można przede wszystkim wykluczyć brak goryczy oraz drażniących substancji. Kawa Dallmayr Prodomo polecana jest wszystkim smakoszom tego napoju.

Bazzara Espresso DodiciGrancru Kawa Ziarnista 250g

kawa do 100zł

Bazzara Espresso DodiciGrancru to wysokiej jakości kawa ziarnista o fantastycznym smaku i aromacie. W jej składzie można znaleźć aż dwanaście gatunków nasion Arabiki, co sprawia, że jest to produkt o wysokich parametrach. Ziarna kawy są bardzo precyzyjnie wypalone, dzięki czemu jej smak jest bardzo delikatny i subtelny. Dodatkowo w kawie można wyczuć aromaty kwiatowe, w których w szczególności wyróżnia się aromat pomarańczy. Dlatego będzie to bardzo dobry wybór dla wszystkich koneserów tego rodzaju napojów.

Kawa Ziarnista Kimbo Aroma Gold 1Kg

Kimbo Aroma Gold to wysokiej jakości tradycyjna kawa ziarnista. W składzie kawy można znaleźć wyłącznie wyselekcjonowane nasiona Arabiki, które pochodzą z krajów znajdujących się w Afryce oraz Ameryce Środkowej. Kawa posiada fantastyczny smak oraz aromat, który z całą pewnością zachwyci wiele osób. W produkcie zawarta jest stosunkowo niska ilość kofeiny, dlatego bez większych problemów można ją spożywać o każdej porze dnia. Świetnie smakuje również z różnego rodzaju dodatkami, wśród których można wymienić na przykład mleko.

Kawa ziarnista Lavazza Espresso Pienaroma 1kg

Kawa jest napojem bogów, bo można się tak samo delektować, jak mitologiczną ambrozją. One nie tylko cudownie smakuje, lecz także świetnie stawia na nogi po nieprzespanej nocy. Czym wyróżnia się kawa Lavazza Pienorama? Po pierwsze tym, że jest pozyskiwana wyłącznie z naturalnie palonych ziaren. Po drugie zalicza się ona do zmysłowych kaw pochodzących z rejonów z Brazylii oraz centralnych regionów Ameryki. Po trzecie ma słodkawy, lekko kwiatowy smak, a także cielisty kolor. Gdzie podaje się kawę Lavazza Espresso Pienaroma? Zazwyczaj podaje się ją w eleganckich restauracjach. Bywa, że gości także w najlepszych kawiarniach. Czasem podaje się ją na spotkaniach biznesowych.

Popularna Arabika zawsze mile widzianym gatunkiem kawy

Stosunkowo mało osób zwraca uwagę na gatunek wypijanej kawy, a jest to niezwykle istotna informacja. Wybór wbrew pozorom mamy szeroki, ale od lat królują Arabika i Robusta. Prym od wieków wiedzie ta pierwsza, o której wspominano już podobno w X wieku, ale do jej rozpowszechnienia doszło zdecydowanie później. Kolebką Arabiki jest Etiopia, po czym rozpoczęła się jej podróż po całym globie, co można zawdzięczać ówczesnym handlarzom arabskim. Ziarna Arabiki charakteryzują się mniejszą zawartością pobudzającej kofeiny niż Robusta. To samo dotyczy kwasu chlorogenowego.

Różnice widać również w smaku – Arabika jest delikatniejsza i bardziej aromatyczna, można wyczuć lekką kwaskowatość. W zależności od tego, gdzie były uprawiane kawowce, w naparze z Arabiki poczujemy nutkę czekoladową, korzenną lub owocową. Warto od razu zaznaczyć, że uprawa Arabiki nie należy do łatwych, co przekłada się oczywiście na wyższą cene. Kawowiec rośnie wyłącznie w określonych warunkach klimatycznych i na konkretnej wysokości nad poziomem morza. Nic więc dziwnego, że tylko w niektórych krajach ma miejsce uprawa Arabiki – plantacje można spotkać w Ameryce Południowej, Azji i Afryce (Brazylia, Indie, Jawa, Sumatra).

Arabika niejedno ma imię, bo dostępnych jest wiele jej rodzajów. Wymienić można Arabikę Bourbon, która cechuje się łagodnym i lekko kwaskowym smakiem, słodkim aromatem, nutką orzechową oraz niską zwartością kofeiny. Z kolei Arabika Typica zachwyca swoim kwiatowym posmakiem i wyczuwalną goryczką. Miłośnikom czekolady można polecić Arabike Mocca, o głębokim aromacie czekoladowym. Mamy również do wyboru Arabie Santos, czyi wariant słodki, wręcz o miodowym posmaku.

Nie ma w niej goryczki, która wielu osobom wykręca wręcz usta. Arabika Mundo Novo to mieszkanka kaw o intensywnym smaku i aromacie. Jeśli ktoś lubi próbować nowych smaków, to można uraczyć się Arabiką Maragogype, która zadziwia ostrą nutą koniaku pomimo swojego łagodnego smaku. Bogaty aromat cytrusowy ma Arabika Yirgacheffe.

Robusta i inne gatunki kawy

Jeśli chodzi o ranking najpopularniejszych gatunków kaw, to zaraz po Arabice znalazła się Robusta. Szacuje się pojawienie tej odmiany dopiero w XIV wieku, ale od razu zyskała ogromną popularność. W jej przypadku można mówić o ostrym i gorzkim smaku, sporej zwartości kofeiny, relatywnie łatwiej uprawie – odpornej na choroby, szkodniki.

Plantacje Robusty radzą sobie nawet w trudnych warunkach klimatycznych. Można je spotkać w Afryce, a dokładnie w jej środkowej części i nieco dalej na zachód oraz w Azji. Głównymi krajami znanymi z uprawy Robusty są Kamerun, Uganda, Wietnam.

Do dyspozycji mamy szereg innych gatunków kawy, gdzie na szczególną uwagę zasługują Liberika, Kopi Luwak i Arabusta. Za jedną z najdroższych kaw światowych zalicza się kawę Luwak, która pozyskiwana jest w nie do końca przyjemny sposób, a mianowicie z odchodów zwierząt w postaci cywet. Chodzi tutaj o odmianę dzikich kotów, które bardzo lubią zajadać się owocami kawowca, ale wybierają tylko te najlepsze, najsmaczniejsze.

Ziarna nie są jednak trawione w ich układzie pokarmowym, przez co przechodzą przez niego w stanie niemalże niezmienionym – kwas silny w ich żołądkach rozpuszcza jedynie część skorupki zawierającej związki goryczkowe. Zadaniem plantatorów jest zbieranie odchodów tych zwierząt i oddzielanie od nich ziaren, po czym poddawanie ich procesom oczyszczania.

W poszukiwaniu najlepszej kawy – czym kierować się przy wyborze?

Pierwszym krokiem przy wyborze kawy jest oczywiście określenie tego, na jaki zdecydować się jej gatunek. Można kupić czystą Arabikę, Robsutę lub ich mieszankę albo postawić na ich odmiany. Jest to już kwestia indywidualnych preferencji. Jak zostało wcześniej wspominane, każdy gatunek kawy charakteryzuje się odmiennym smakiem, aromatem, zawartością kofeiny, posmakiem, ceną, jakością. Istotnym parametrem jest stopień palenia kawy, co ma duży wpływ na walory smakowo-zapachowe.

W zależności od długości trwania tego procesu zależeć będzie to, w jak dużym stopniu napar będzie słodki, kwaskowy czy gorzki. Nie mówić już o wyczuwalności wielu nut smakowych – korzennej, owocowej, miodowej itd. Wystrzegać powinno się kaw bardzo ciemno wypalanych, co nie tylko pogarsza smak, ale najczęściej świadczy o słabej jakości, próbie utycia defektów ziaren. Jeśli lubimy napary delikatne, naturalnie kwaskowe, owocowe, warto wybrać kawy jasno i średnio palone. Zasada jest taka, że im ciemniejsze palenie, tym więcej goryczy.

Jako że kawa działa pobudzająco, należy dobrze przemyśleć swój wybór i mieć na uwadze zawartość kofeiny. Im więcej Robusty w składzie, tym można liczyć na większy zastrzyk energii. Arabika zawiera dwa razy mniej kofeiny, ma bogatszy smak i aromat. Warto też zaznaczyć, że ciemno palone kawy zawierają mniej kofeiny. Cena idzie w parze za jakością, dlatego jeśli chcemy kupić smaczną kawę, nie należy zaprzątać sobie głowy tymi najtańszymi. Ich jakość pozostawia wiele do życzenia.

Najlepszej jakości kawy zyskują miano speciality, ale nie kupimy ich w popularnych dyskontach spożywczych. Pojawia się też odwieczny dylemat, w jakiej formie wybrać kawę – ziarnistej czy mielonej. Najlepszym wyborem zawsze będzie świeżo palone ziarno prosto z palarni kawy, które zostanie zmielone przez nas samych bezpośrednio przed zaparzeniem. Te mielone zalegają w magazynach i na półkach nawet miesiącami, co niestety ma negatywny wpływ na ich smak i aromat. Do ich produkcji sięga się też często po najgorszej jakości ziarna, z defektami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here