Parowar – Ranking i Opinie

Parowar to popularny temat w dziedzinie zdrowego odżywiania. Każdy słyszał o tym, że jedzenie przygotowane na parze jest zdrowe. Najwygodniejszym rozwiązaniem byłby zakup piekarnika parowego, który zastępuje szereg innych urządzeń. Inną opcją będzie inwestycja w parowar, mniejszy lub większy, w wersji podstawowej lub z szeregiem dodatkowych funkcji. Jeśli ktoś myśli, że będzie to zbędny wydatek, warto zapoznać się z licznymi zaletami płynącymi z użytkowania parowaru. Zdrowie mamy przecież jedno, a dodatkowo można też liczyć na lepsze walory smakowe, a nie tylko na większą wartość odżywczą przygotowanych potraw.

Najlepsze parowary

Tefal Parowar VS4003 Vitacuisine Compact

parowar tefal

Tefal Parowar VS4003 Vitacuisine Compact to propozycja dla osób, które lubią się zdrowo odżywiać. Umożliwia on przygotowanie posiłku w trzech niezależnych od siebie pojemnikach. Urządzenie posiada także dwie dodatkowe tacki, które umożliwiają przygotowywanie potrawy w jej własnym sosie. Łączna pojemność pojemników to 9 litrów.

W zestawie znajdują się szklane kubeczki, które umożliwiają przygotowanie deserów lub małych porcji np. ryżu. Parowar ma duży wyświetlacz LCD, który ułatwia obsługę urządzenia oraz jego kontrolę. Urządzenie łatwo się składa, więc zajmuje ono mało miejsca, gdy nie jest używane.

Parowar Philips Avance Collection

parowar ranking

Philips Avance Collection HD9170/91 to parowar o mocy aż 1350 W. Umożliwia ona bardzo szybkie przygotowywanie pełnowartościowych posiłków. Ma on trzy pojemniki o łącznej pojemności 9 litrów. W każdym z pojemników można umieścić inną część dania np. rybę, mięso, ziemniaki, dodatki, co ważne – dla każdego poziomu można ustawić inny czas gotowania.

W zestawie do parowaru dołączono specjalny ruszt do jajek, który umożliwia ich gotowanie na parze. Urządzenie jest praktyczne i funkcjonalne. Ma prosty design, który dobrze wygląda w każdej kuchni. Parowar ma możliwość dolewania wody w czasie gotowania.

Russell Hobbs Maxicook Parowar

parowar opinie

Russell Hobbs Maxicook 23560-56 to parowar, który pracuje z mocą 1000 W. Ma on trzypoziomowy pojemnik o łącznej pojemności 10,5 litra. To wystarczająco dużo miejsca, by przygotować pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny w krótkim czasie, który można skrócić jeszcze bardziej, wybierając przycisk TURBO.

Parowar posiada duży i czytelny wyświetlacz LCD. Urządzenie można rozebrać i poszczególne jego części myć w zmywarce, co zdecydowanie wpływa na wygodę jego użytkowania. Cyfrowy zegar umożliwia zaprogramowanie czasu pracy urządzenia oraz jego kontrolę. Wyświetlacz jest czytelny, a samo urządzenie łatwe w obsłudze.

Parowar Gastroback 42518

parowar opinie

Gastroback 42518 (42518) to parowar przeznaczony do przygotowywania ryżu. Ma on pojemność aż 5 litrów i pozwala na przygotowanie zdrowego posiłku w krótkim czasie. Wewnętrzna część urządzenia jest pokryta specjalną powłoką, która uniemożliwia przywieranie do niego pojedynczych ziaren ryżu.

Zwiększa to wygodę korzystania z niego, bo nie trzeba męczyć się z przywierającym ryżem. W zestawie znajduje się wygodna łopatka, która ułatwia wyciągnięcie gotowego dania z misy urządzenia. Moc ryżowaru to 700 W. Jest to urządzenie o intuicyjnej obsłudze. Jego cechy i zalety potwierdzają wyniki wielu testów branżowych.

GÖTZE & JENSEN CS501X

GÖTZE & JENSEN CS501X to parowar, który ma aż trzy poziomy. Ich łączna pojemność to 12 litrów. Na każdym poziomie można ułożyć inny element posiłku. Dzięki temu można równocześnie przyrządzić mięso, ryż i dodatki do nich. Niweluje on potrzebę smażenia, co pomaga w przygotowywaniu zdrowych posiłków dla całej rodziny.

Gotowanie na parze pozwala zachować w jedzeniu więcej witamin i składników odżywczych. Duży i wygodny wyświetlacz LCD ułatwia kontrolę nad pracą urządzenia. Dodatkowe funkcje sprawiają, że jego praca jest szybka, a przygotowane w nim dania wyjątkowo pyszne. Wyświetlacz umożliwia intuicyjną obsługę urządzenia.

Poznaj zalety posiadania parowaru

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie się. Nawet sięgając po dobre produkty spożywcze, możemy mało z tego zyskać, jeśli nadal będziemy je smażyć czy spiekać za mocno w piekarniku. Można zachować cenne wartości odżywcze jedzenia, przygotowując je w parowarze. Gotowanie na parze wiąże się z licznymi benefitami dla naszego zdrowia.

Beztłuszczowa obróbka termiczna sprawia, że posiłki są mniej kaloryczne, co przekłada się na ładniejszy wygląd naszej sylwetki. Nie trzeba odmawiać sobie smacznego jedzenia, wystarczy zmienić metodę jego przygotowywania. Nie ma mowy o pustych kaloriach i uczuciu ciężkości po posiłku. Dania z parowaru są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Kolejną zaletą parowarów jest to, że posiadają one szerokie zastosowanie. Można w nich przygotować przeróżne potrawy. Włożymy do nich mięso, warzywa, ryby, ryż, ziemniaki, owoce morza, makron, jajka. Jak widać, możliwości mamy wiele, więc nie ma mowy o monotonnym menu, a wszystko to zrobimy za pomocą jednego urządzenia. Produkty wyjęte z parowaru cechują się soczystością i niezwykłym smakiem. Można zaprogramować parowar zgodnie ze swoimi aktualnymi potrzebami.

Kolejne zalety posiadania parowaru

Niezaprzeczalną zaletą będzie wygoda użytkowania, bo wystarczy włożyć jedzenie do wnętrza, ustawić preferowane parametry i pozostaje nam już poczekać, aż wszystko zrobi się samoczynnie. Znika problem z marnowaniem czasu i energii na stanie przy garnkach, po czym sprzątanie całego bałaganu, mycie sterty brudnych naczyń. Parowar będzie robił co do niego należy, a my w tym czasie możemy zająć się czymkolwiek chcemy. Jedni będą oglądać swój ulubiony serial, drudzy czytać książkę, inni słuchać muzyki, bawić się z dzieckiem czy zwierzakiem, sprzątać lub pójdą na spacer.

Do dyspozycji mamy nawet parowary z funkcją podtrzymywania ciepła, dzięki czemu można nastawić urządzenie z tacami wypełnionymi jedzeniem. Po powrocie do domu będziemy cieszyć się gotowym do zjedzenia posiłkiem, bez marnowania dodatkowego czasu na gotowanie wszystkiego w tradycyjny sposób. Obsługa parowarów jest banalnie prosta, intuicyjna. Nie trzeba niczego mieszać ani obracać. Za jednym razem upieczemy kilka produktów, co przekłada się na kolejne oszczędności.

Po ukończonej pracy wystarczy umyć pojemniki, miski i komory. Po obiedzie ugotowanym w takim urządzeniu jest bardzo mało sprzątania i zmywania. Znika również problem z nieprzyjemnymi zapachami w całym pomieszczeniu, jak ma to miejsce przy smażeniu. Wystarczy chwilę przewietrzyć mieszkanie po gotowaniu na parze i wszelkie ślady po nim znikają.

Jaki parowar kupić?

Modeli parowarów jest obecnie naprawdę wiele, co wynika z rosnącej popularności gotowania na parze, czyli w wygodny i szybki sposób. Bez problemu znajdziemy parowar mający pojemność ponad 10 l, co wspaniale sprawdza się przy dużej rodzinie. Przy wyborze tego urządzenia powinno się mieć na uwadze jego pojemność i liczbę pojemników. Najczęściej spotykane są modele z dwoma lub trzema komorami. Inne potrzeby będzie miał singiel, para, małżeństwo z dziećmi. Wielkość urządzenia trzeba wobec tego dobrać do swoich preferencji. Istotne będzie też to, w jaki sposób uzupełnia się wodę w parowarze.

Wybierając parowar, powinno mieć się na uwadze to, z jakich został on zrobiony materiałów. Popularne są modele plastikowe, ale można też kupić takie metalowe. Większą wytrzymałością i ładniejszym designem wyróżniają się te drugie. Naszej uwadze nie może umknąć moc i mechanizm sterowania pracą tego sprzętu. Rozbieżności odnośnie mocy są naprawdę duże, a od niej właśnie zależeć będzie efektywność pracy. Zasada jest taka, że wraz ze wzrostem mocy zagotowanie wody zajmuje mniej czasu, co przekłada się na szybsze przygotowanie posiłku.

Interesować powinny nas też funkcje dodatkowe w parowarach. Chodzi tutaj przede wszystkim o wskaźnik uzupełniania wody, przycisk szybkiego startu czy funkcję utrzymywania ciepła. Kolejną kwestią będzie dodatkowe wyposażenie. Niektórzy producenci parowarów wzbogacają swoje urządzenia o pojemnik na przyprawy, dzięki czemu przygotowywane potrawy stają się jeszcze bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Dalej mamy podstawkę na jajka, co z pewnością będzie wygodą, szczególnie jeśli często je spożywamy.

Mile widziany będzie specjalny pojemnik na ryż czy tacka do ryb. Można nawet liczyć na różnej wielkości pojemniki do przygotowywania deserów na parze. Przy wyborze tego urządzenia trzeba zastanowić się, jak często zamierzamy go używać oraz dla ilu osób i co chcemy gotować. Pomoże też ranking z listą najpopularniejszych parowarów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here